In sommige periodes is de woningmarkt zó krap dat kopers ervoor kiezen om op een huis te bieden zonder enig voorbehoud. Daarmee nemen ze een risico: de koop kan niet teruggedraaid worden als het niet lukt om de hypotheek rond te krijgen.

Risico op 10% boete

Op dat moment zit u als koper vast aan het betalen van de boete van 10%. De enige ruimte om er nog onderuit te komen zit in de wettelijke bedenktijd die geldt na het tekenen van de koopakte. Dat betekent dat u dan héél snel duidelijkheid moet hebben over uw hypotheek.

Met spoed hypotheek nodig? Bel snel naar NHP! 088 - 495 40 40

Ontbindende voorwaarden in de koopakte

In een koopakte worden doorgaans ontbindende voorwaarden opgenomen. Dit zijn voorbehouden: de koopovereenkomst wordt zonder gevolgen ontbonden als aan één van de voorwaarden niet is voldaan.

Allerlei voorbehouden mogelijk

Er zijn allerlei ontbindende voorwaarden mogelijk, zoals een bouwtechnische keuring met een bepaalde bovengrens aan kosten voor achterstallig onderhoud, of de verkoop van uw huidige woning. Het meest gebruikte voorbehoud gaat echter over hypotheek die nodig is om de aankoop van het huis te financieren.

Voorbehoud van financiering

Die ontbindende voorwaarde noemen we het Voorbehoud van financiering. Dit geeft de koper de ruimte om een koopovereenkomst te sluiten terwijl het nog niet 100% zeker is dat het lukt om de hypotheek voor die woning rond te krijgen. Lukt dat niet - dan kunt u een beroep doen op deze ontbindende voorwaarde en wordt de overeenkomst ontbonden.

Houd de einddatum van de ontbindende voorwaarden in de gaten: daarna kunt u er géén beroep meer op doen!

Bieden zonder financieringsvoorbehoud

Wie volledig zeker weet dat de financiering geen probleem is kan ervoor kiezen om een bod uit te brengen zonder deze ontbindende voorwaarde. Die zekerheid is er in feite alleen als u het benodigde geldbedrag op uw bankrekening heeft staan. Zodra er een hypotheek nodig is kan er altijd een situatie zijn waardoor de bank de financiering niet wil verstrekken.

Redenen afwijzing hypotheekaanvraag

Die weigering kan verschillende redenen hebben, denk aan:

  • Inkomen niet voldoende volgens de bank
  • Negatieve BKR-registratie
  • Taxatiewaarde is niet voldoende
  • Bouwtechnische problemen
  • Woning is niet voor eigen gebruik
  • Echtscheiding die nog niet rond is (geen convenant)
  • Niet lang genoeg actief als zelfstandig ondernemer
  • Wisseling van werkgever
  • Woning heeft geen woonbestemming
  • Twijfels over juistheid aangeleverde gegevens (bijv. tijdelijke loonsverhoging voor het krijgen van de hypotheek)

Zo zijn er nog wel meer redenen waarom een bank een hypotheekaanvraag kan weigeren - ook al dacht de aanvrager dat die geen enkel probleem zou opleveren. Soms is het dan mogelijk om de hypotheek bij een andere geldverstrekker alsnog rond te krijgen - soms ook niet.

Voorbehoud financiering erg verstandig

Kortom: het is altijd bijzonder verstandig om een voorbehoud van financiering op te nemen in de koopovereenkomst voor een woning.

Hypotheek regelen binnen wettelijke bedenktijd

Heeft u desondanks een bod uitgebracht zonder voorbehoud, en is dit geaccepteerd? Dan is het van groot belang om zo snel mogelijk zekerheid te hebben.

Wettelijke bedenktijd bij aankoop woning

Bij iedere woningaankoop geldt een wettelijke bedenktijd - daar zit enige ruimte. Deze bedenktijd is minimaal drie dagen nadat u de koopakte met alle handtekeningen heeft ontvangen. Van die drie dagen moeten er twee een werkdag zijn. De bedenktijd kan bovendien niet eindigen op een zaterdag, zondag of erkende feestdag.

Belangrijk: bij een woning aankoop op een openbare veilig is de bedenktijd vaak niet van toepassing!

Snel duidelijkheid nodig

Na een bod zonder voorbehoud is het belangrijk om binnen die wettelijke bedenktijd duidelijkheid te hebben over de financiering van de aankoop. Blijkt binnen die paar dagen dat het niet lukt - dan kunt u alsnog zonder gevolgen de koop terugdraaien, door dat direct schriftelijk te laten weten aan de verkoper.

Bod uitgebracht zonder voorbehoud? Meteen bellen! 088 - 495 40 40