Dankzij de gestegen huizenprijzen, hebben veel Nederlandse huizenbezitters tegenwoordig flink wat overwaarde in hun koopwoning. Vooral bij senioren gaat het vaak om grote bedragen! Maar die bedragen zitten wel "vast in je huis" en wat als je dat geld heel goed kunt gebruiken... Moet je dan je woning verkopen?

Overwaarde opnemen met krediethypotheek

Gelukkig is het antwoord op deze vraag in de meeste gevallen Nee. Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om (een deel van) de overwaarde uit je koopwoning op te nemen. Op deze pagina gaan we in op de mogelijkheid van het afsluiten van een krediethypotheek.

Overwaarde opnemen? Gratis analyse met alle opties!

Wat is een krediethypotheek?

Een krediethypotheek is eigenlijk een doorlopend krediet met een huis als onderpand. Er wordt vooraf een limiet bepaald tot waar u geld op kunt nemen. Tot aan deze afgesproken limiet kunt u vrij opnemen én - als u dat wilt - ook weer aflossen.

Variabele rente

De rente over de krediethypotheek is normaal gesproken variabel. Deze rente is vaak wel een stuk hoger dan de variabele rente op een normale aflossingsvrije hypotheek.

Hoe werkt het?

Op deze pagina gaat het specifiek over de mogelijkheid om overwaarde op te nemen via een krediethypotheek. Overwaarde is dan ook wel een voorwaarde om een krediethypotheek te kunnen krijgen.

Maximale kredietlimiet

De maximale kredietlimiet is vaak beperkt tot 50% of 60% van de waarde van de woning. Dit maximum gaat over de gehele hypotheek - dus niet alleen het extra bedrag dat u aan overwaarde wilt opnemen. Uw eventuele oude hypotheek wordt doorgaans opgenomen in de nieuwe krediethypotheek. De oude hypotheek wordt overgesloten en bovenop dat bedrag komt dan de extra kredietruimte waarover u kunt beschikken.

Voorbeeld krediethypotheek:

Hieronder vindt u een voorbeeld van een krediethypotheek:

  • Man 69 jaar
  • Waarde woning € 250.000, lopende hypotheek € 50.000
  • Deze man wil graag € 75.000 van de overwaarde opnemen

In dit geval wordt er een nieuwe krediethypotheek afgesloten. Hierbij geldt dat de maximale kredietlimiet 50% van de waarde van de woning bedraagt. De waarde woning is € 250.000 dus de kredietlimiet komt te staan op € 125.000. Tot aan deze limiet mag de man in dit voorbeeld bedragen opnemen. En indien gewenst kan hij deze bedragen ook weer aflossen. En eventueel later dan weer opnieuw opnemen.

Omdat de bestaande hypotheek van € 50.000 overgesloten wordt, heeft de man in dit voorbeeld een extra kredietruimte van € 125.000 - € 50.000 = € 75.000. Houd er wel rekening mee dat er vaak ook kosten gemaakt worden. Deze kosten zullen de kredietruimte waarschijnlijk nog wat verlagen.

Kan ik een krediethypotheek afsluiten?

Bij het afsluiten van een krediethypotheek wordt niet alleen gekeken naar de verhouding tussen het hypotheekbedrag en de waarde van de woning, maar ook naar de verhouding tussen het inkomen en de hypotheeklasten. Dat de rente op een krediethypotheek vaak variabel is maakt het extra belangrijk dat u de lasten van de hypotheek goed kunt dragen.

Geen werkelijke lasten toets

De toetsing gaat normaal gesproken NIET met de werkelijke lasten toets. Daardoor is voor veel senioren de optie hypotheek oversluiten en verhogen interessanter dan een krediethypotheek.

Welke fiscaliteiten zijn van belang?

Hoe werkt de krediethypotheek fiscaal? Het is natuurlijk interessant om te weten hoe het zit met de hypotheekrenteaftrek en andere belastingzaken.

Hypotheekrenteaftrek bij de krediethypotheek

Bij een krediethypotheek is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Dit heeft te maken met de constructie waarbij vrij opgenomen en weer afgelost kan worden. Dat maakt het niet te controleren of het geleende bedrag wel of niet in de eigen woning gestoken wordt.

Vermogensbelasting in box 3

Het kan zijn dat de krediethypotheek invloed heeft op de vermogensbelasting die u moet betalen in box 3. Daarin wordt gekeken naar het saldo van uw bezittingen en schulden. Het uitstaande bedrag van uw krediethypotheek kunt u normaal gesproken optellen bij de schulden. Daardoor wordt uw vermogen lager.

Waar kan ik terecht voor deze hypotheekvorm?

Er zijn weinig banken die deze hypotheekvorm aanbieden. Wilt u weten waar een krediethypotheek mogelijk is, neem dan contact met ons op. Wij kunnen dan gelijk met u kijken of een krediethypotheek wel de beste keuze is als u een deel van de overwaarde in uw woning wilt opnemen.

Meer weten? Maak een afspraak met een expert van NHP. Het kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend. Bel 088 - 495 4000 of maak direct een afspraak.