U wordt ouder en wordt minder mobiel, maar wilt zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daarvoor zijn aanpassingen aan uw huis nodig. Die aanpassingen kunt u wellicht financieren vanuit de overwaarde in uw woning.

Wat is de beste manier om uw overwaarde te gebruiken? Wij helpen graag!

Woning aanpassen

Een veilig huis is belangrijk. Als u ouder wordt zijn sommige onderdelen van uw woning wellicht niet meer veilig of praktisch, bijvoorbeeld als u moeilijker ter been wordt. Dan is verhuizen een mogelijkheid - maar wilt u dat wel? Veel huizen kunnen met een paar aanpassingen al geschikt gemaakt worden om (veel) langer in uw vertrouwde woning te kunnen blijven. Veel voorkomende aanpassingen zijn:

  • Gelijkvloers maken van uw leefruimte (badkamer en slaapkamer verplaatsen naar de begane grond)
  • Drempels verwijderen om vallen te voorkomen en te kunnen verplaatsen met hulpmiddelen
  • Verbreden van kozijnen en deuren voor een rolstoel
  • Installeren van een traplift om de bovenverdieping te bereiken
  • Verhoging van het toilet en het plaatsen van beugels
  • Aanpassen van de badkamer

Financieren van de aanpassingen

Het aanpassen van uw woning om er langer zelfstandig te blijven wonen kost geld. Dat geld kan uit verschillende bronnen komen. Zo draagt de overheid op verschillende manieren bij aan de kosten van woningaanpassing, kunt u uw spaargeld ervoor gebruiken - of de overwaarde in uw huis.

Vergoedingen en leningen vanuit de overheid

Voor verschillende aanpassingen is het mogelijk om een vergoeding te krijgen van de overheid. Via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kunt u een beroep doen op de gemeente voor bijvoorbeeld een traplift, rolstoel of rollator. Ook zijn er speciale Blijversleningen (persoonlijke leningen en hypotheken) verkrijgbaar via de gemeente en provincie.

Spaargeld gebruiken

Heeft u een behoorlijke som spaargeld? Dat geeft u een stuk vrijheid om de aanpassingen die nodig zijn uit eigen zak te betalen. Daarbij is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat u voldoende buffer overhoudt voor onvoorziene situaties die geld kosten.

Overwaarde benutten voor woningaanpassing

Is uw openstaande hypotheek een stuk lager dan de waarde van uw woning? Dan heeft u overwaarde en is het de moeite waard om te kijken of u die kunt benutten voor de woningaanpassingen die nodig zijn om zelfstandig te blijven wonen.

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde in uw woning te gebruiken. Als we kijken naar het aanpassen van een woning, dan lijken met name het afsluiten van een tweede hypotheek of het oversluiten en verhogen van de hypotheek interessant.

Meer weten over de mogelijkheden met uw overwaarde? We informeren u gratis en vrijblijvend. Bel 088 - 495 4000 of maak direct een afspraak.