Een groot deel van de koopwoningen in Nederland is in het bezit van senioren. In veel gevallen wonen deze huizenbezitters al heel lang in hetzelfde koophuis en is in die periode veel overwaarde opgebouwd. Die overwaarde is natuurlijk leuk, maar die zit wel vast in de woning.

Wat als men het geld nu goed kan gebruiken? De laatste jaren zijn er steeds meer mogelijkheden op de markt gekomen die erop gericht zijn om huizenbezitters (vooral senioren!) te helpen om de overwaarde te verzilveren.

Op deze pagina gaan we in op de optie Sale and Lease back.

Overwaarde opnemen? Wat is de meest gunstige manier?

Wat is Sale and Lease back?

De letterlijke vertaling van Sale and Leaseback is Verkoop en Huur terug. En dat is ook wat er gebeurt. U verkoopt uw woning aan een externe partij en huurt vervolgens uw woning terug. Op die manier kunt u dus de overwaarde die opgebouwd is in uw woning cashen en toch in uw bestaande woning blijven wonen.

Hoe werkt het opnemen van overwaarde via Sale and Lease back?

De makkelijkste manier om de overwaarde uit de woning te halen is deze te verkopen. Maar ja... veel mensen zijn gehecht aan hun eigen huis en willen daar graag zo lang mogelijk blijven wonen. De Sale and lease back optie klinkt ideaal voor mensen die het geld dat "in de stenen" zit graag willen benutten, maar wel graag in hun eigen huis willen blijven wonen.

In de basis werkt het vrij simpel. Een externe partij koopt uw woning en gaat direct een huurcontract met u aan. U krijgt dus direct een bedrag op uw rekening en kunt toch in uw eigen woning blijven wonen.

Toch hangt het heel sterk af van de exacte voorwaarden van het product of het echt wel zo interessant is. Denk hierbij aan:

  • De verkoopwaarde van uw huis De partij die uw huis koopt, zal niet de volle verkoopwaarde van uw woning uitbetalen. U moet eerder denken aan 80% van de verkoopwaarde.
  • De huur die u gaat betalen De huur is vaak vele malen hoger dan de hypotheeklasten die u gewend was te betalen. De huur kan oplopen tot ruim 5% van de waarde van de woning per jaar. Bovendien moet uw inkomen voldoende hoog zijn om die huurlasten ook te kunnen betalen.
  • Wat gebeurt er als u komt te overlijden? Als u (en uw partner) komt te overlijden, zal het huis verkocht worden. Aangezien u de woning al verkocht heeft, gaat de verkoopwaarde naar de maatschappij die uw woning gekocht heeft. Aangezien u geen 100% van de verkoopwaarde heeft ontvangen, kan dat een flinke extra winst opleveren voor de Sale and Lease back aanbieder.
  • Wat zijn de kosten? Vaak worden bij het afsluiten van het product administratiekosten in rekening gebracht.
  • Wie betaalt eventuele toekomstige aanpassingen aan de woning en toekomstig onderhoud? Het is erg belangrijk om hier goed naar te kijken. Als u als huurder (deels) voor deze kosten op draait, kan dat aardig in de papieren lopen. Zeker als er sprake is van achterstallig onderhoud en/of als de woning aangepast moet worden om er tot op late leeftijd te kunnen blijven wonen.

Welke fiscaliteiten zijn van belang?

U verkoopt uw woning en gaat huren. U heeft na het afsluiten dus niets meer te maken met de Box 1 dingen als hypotheekrenteaftrek en eigen woning forfait. U moet echter wel rekening houden met de belastingheffing over vermogen in Box 3. Tenzij u het bedrag dat u ontvangt direct consumptief besteedt, zal uw vermogen namelijk toenemen. En dat zal in veel gevallen leiden tot (extra) vermogensbelasting.

Waar kan ik terecht voor deze optie?

Er komen steeds meer partijen bij die een Sale and Lease back constructie aanbieden en de voorwaarden wijzigen continu. Daarom is het verstandig om de mogelijkheden die voor u gelden in kaart te brengen zodra u de mogelijkheden aan het bekijken bent. Maar voor verreweg de meeste senioren die hun overwaarde willen benutten geldt dat er andere opties zijn die een stuk gunstiger zijn.

Een overzicht van alle mogelijkheden op een rij? Maak een afspraak met een expert van NHP. Het kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend. Bel 088 - 495 4000 of kijk hier.