Er is de laatste jaren veel aandacht voor de aflossingsvrije hypotheek. De overheid en instanties als de AFM en DNB proberen mensen met een lopende aflossingsvrije hypotheek er al jaren toe te bewegen om (een deel van) deze aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Maar bent u hiertoe verplicht? En is dit ook altijd verstandig?

Vooral bij de groep senioren leven deze vragen sterk. Vaak is er sprake van een flinke overwaarde en een naar verhouding lage hypotheek. Een groot deel van het vermogen zit dan al in de stenen. Moet je dan extra aflossen waardoor de overwaarde nog groter wordt? Terwijl juist vaak eerder de behoefte bestaat om die overwaarde op te nemen dan om extra geld te investeren om de hypotheek verder omlaag te brengen.

Overwaarde opnemen? Bel 088 - 495 04040 of klik hier!

Ben ik verplicht mijn aflossingsvrije hypotheek af te lossen?

Voor vrijwel iedere lening geldt dat je die uiteindelijk af moet lossen. Daarom is de term "aflossingsvrije" hypotheek eigenlijk onjuist. Bij deze hypotheekvorm geldt dat je tussentijds niet hoeft af te lossen. Maar wanneer ben je wel verplicht om af te lossen? En wie legt die verplichting op?

Geen verplichte aflossing door de overheid

Bij een aflossingsvrije hypotheek is het niet zo dat de overheid u verplicht om die hypotheek af te lossen. Het kan hoogstens zijn dat u na 30 jaar geen hypotheekrenteaftrek (meer) krijgt op uw aflossingsvrije hypotheek. Dit geldt alleen voor aflossingsvrije hypotheken die op 1 januari 2013 al liepen. Vanaf die datum geldt dat er geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk is op nieuwe aflossingsvrije hypotheken.

Wel verplichte aflossing door de geldverstrekker

Uiteraard zal de geldverstrekker waar u de aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten aan het eind van de looptijd van uw hypotheek wel bij u aan komen kloppen. Het kan zijn dat deze bank van u vraagt om de hypotheek dan af te lossen. Ze kunnen u hiertoe ook verplichten. Maar het kan ook zijn dat u een nieuwe hypotheek kunt afsluiten bij uw bank.

Mocht u bij uw bestaande bank geen nieuwe hypotheek kunnen krijgen, dan zijn er vaak wel mogelijkheden bij andere banken zodat u niet verplicht bent om uw eigen geld te gebruiken om uw hypotheek af te lossen.

Aflossingsblij of Aflossingsvrij

De aflossingsvrije hypotheek ligt onder de loep van het financieel toezicht in Nederland en daarmee ook bij de geldverstrekkers. Er is zelfs een campagne in het leven geroepen onder de naam "Aflossingsblij". Doel van deze campagne is om mensen met een aflossingsvrije hypotheek bewust te maken van het mogelijke risico van deze hypotheekvorm.

Heeft u in het verleden een aflossingsvrije hypotheek afgesloten, dan is het altijd verstandig om te kijken - zeker nadat u gepensioneerd bent - of deze vorm nog past bij uw persoonlijke situatie. Wij houden er rekening mee dat in de toekomst (hier zien we al enkele voorbeelden van in de praktijk) aan het einde van de rentevaste periode of bij het einde van de economische looptijd van de hypotheek uw financiele situatie in kaart wordt gebracht en uw geldverstrekker mogelijkerwijs gaat verlangen dat u (een deel van) uw hypotheek gaat aflossen. De aflossingsvrije hypotheek wordt dan bijvoorbeeld volledig of deels omgezet naar een annuiteitenhypotheek.

Is een aflossingsvrije hypotheek dan een verkeerde oplossing?

Nee, beslist niet. Een aflossingsvrije hypotheek is een uitstekend middel om de maandlasten laag te houden. Wat ons betreft zijn er voldoende situaties denkbaar waarbij het niet logisch en zinvol is om (extra) af te lossen op een aflossingsvrije hypotheek. Sterker nog: het kan voor senioren juist heel interessant zijn om een lopende hypotheek met een aflosvorm (bijv. een spaarhypotheek of een annuiteitenhypotheek) om te zetten naar een aflossingsvrije hypotheek!

Wat betekent het stoppen van aflossen op uw hypotheek?

Als u stopt met aflossen van uw hypotheek houdt u de aflossing in eigen zak. Dit leidt tot een lagere maandlast en dus meer financiële ruimte. Aan de andere kant betekent dit ook dat uw schuld niet afneemt en u dus tot in der lengte van dagen rente blijft betalen over deze schuld. Gebruikt u deze besparing op uw maandlasten om meer te gaan sparen op uw spaarrekening, dan is de constructie meestal niet interessant. Interessanter is om de besparing te gebruiken voor een investering die meer oplevert dan de rente die u betaalt. Maar veel senioren gebruiken het geld bovenal voor leuke dingen voor zichzelf en bijvoorbeeld voor schenkingen aan kinderen.

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek of heeft u interesse in een aflossingsvrije hypotheek, wij helpen u graag. Bel 088 - 495 4000 of maak direct een afspraak.