Artikel van 09-03-2023 door John Esser

Veel huiseigenaren zijn geschrokken van de nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ-waarde van hun huis is vaak tienduizenden euro's hoger dan vorig jaar. Er zijn mensen die hiertegen bezwaar willen aantekenen. Maar wist u dat u misschien wel kunt besparen door dit juist niet te doen? Nee? Lees dan snel verder!

De WOZ-waarde van uw woning bepaalt onder andere hoeveel gemeentelijke belasting en heffingen u betaalt. Hoe hoger de waarde, hoe hoger die belasting. Dus is het even schrikken als uw woning volgens de gemeente opeens 20% meer waard is dan een jaar geleden.

Maar betekent dit nu ook dat je 20% meer belasting moet betalen? Nee. Dat komt omdat de meeste gemeenten de belastingtarieven juist hebben verlaagd. Pak de aanslag van vorig jaar er maar bij. Grote kans dat u dit jaar slechts enkele tientjes meer kwijt bent.

Honderden euro's besparen met hogere WOZ

Maar hoe kunt u nu besparen als u juist meer belasting moet betalen? Dat zit zo. Veel huiseigenaren die geen hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) hebben, betalen een zogenoemde risico-opslag op hun hypotheekrente. Die is afhankelijk van de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis. Kort gezegd: hoe meer uw woning waard is, hoe minder risico-opslag u betaalt.

Stel dat u in 2020 een huis heeft gekocht voor € 350.000 en toen ook een hypotheek hebt afgesloten voor dat bedrag. Dan kan het zomaar zijn dat u 0,45% – of meer – extra hypotheekrente moet betalen. Zou uw woning nu 20% meer waard zijn, dan wordt de risico-opslag met misschien wel 0,15% verlaagd. Op een hypotheek van € 350.000 kunt u dan dus bruto € 525 per jaar besparen!

Let op!

Er zijn geldverstrekkers die automatisch de risico-opslag aanpassen aan de actuele verhouding tussen uw lening en uw woningwaarde. Deze geldverstrekkers gaan vaak uit van de laats bekende woningwaarde en niet de actuele woningwaarde. Er is ook nog een flinke groep geldverstrekkers die niet automatisch de rente aanpassen en u zelf actie moet ondernemen.

Desktoptaxatie

Denkt u dat de marktwaarde van uw woning hoger is dan de WOZ-waarde? Dan kunt u ook overwegen om voor een bedrag van globaal 100 euro een zogenaamde Desktoptaxatiete laten uitvoeren. Check wel of uw geldverstrekker de Desktoptaxatie accepteert en onder welke voorwaarden.

Bent u benieuwd of – en hoeveel – u kunt besparen op uw hypotheekkosten nu uw WOZ-waarde een stuk hoger is? Voor € 395,- rekenen we het voor u uit en wikkelen we het ook af met de geldverstrekker. Maak een vrijblijvende afspraak, we denken graag met je mee!

Naar overzicht Blog & Nieuws