Artikel van 13-12-2022 door Anneke Ranzato

Het einde van je het jaar is in zicht, en daarmee ook het moment waarop de grens voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) fors omhoog gaat. Het lijkt erop dat dit een extra daling van de hypotheekrente veroorzaakt.

Hoe staat de hypotheekrente nu?

Hogere NHG-grens

Per 1 januari 2023 gaat de kostengrens voor de aankoop van een woning bij NHG omhoog: van € 355.000 naar € 405.000. Met de kostengrens wordt bedoeld: het bedrag dat je mag uitgeven aan een huis als je voor die aankoop een NHG-hypotheek wilt afsluiten.

Interessant voor huizenkopers

Wie nu naar woningen aan het kijken is met een koopsom tussen de € 350.000 en € 400.000 kan hiervan mooi gebruik maken: in 2023 is dan een NHG-hypotheek mogelijk. Dat scheelt flink in de hypotheekrente die je moet betalen - er vanuit gaande dat je verder ook aan de voorwaarden voor een NHG-hypotheek voldoet.

Nu al NHG-offerte met hoger bedrag

Er zijn banken waar het mogelijk is om nu alvast een hypotheekofferte aan te vragen met NHG volgens de normen van 2023. Dan kun je dus nu alvast de rente vastleggen voor een hypotheek die je pas in 2023 laat passeren bij de notaris. Dat kan heel handig zijn. Het zorgt er ook voor dat er nu in december veel meer hypotheekoffertes worden aangevraagd.

Banken concurreren voor NHG-hypotheken

Een hypotheek met NHG is niet alleen interessant voor jou als huizenkoper of woningbezitter. Ook voor de bank is een NHG-hypotheek een fijne zaak.

Hypotheek verstrekken zonder risico

De geldverstrekker loopt immers geen risico met zo'n hypotheek. Mocht het zo uitpakken dat jij de maandlasten niet meer kunt opbrengen en de woning met verlies verkocht moet worden... dan hoeft de bank niet bang te zijn dat het uitgeleende geld niet terugkomt. Dat wordt dan vergoed door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Hypotheekrente lager met NHG

Het is dan ook niet gek dat banken gráág NHG-hypotheken afsluiten. De hypotheekrente is niet voor niets zoveel lager bij een hypotheek met NHG: er hoeft geen risico-opslag verwerkt te worden in de rente.

Renteverschil nog groter geworden

het lijkt erop dat de banken in deze periode extra hun best doen om hypotheken met NHG binnen te slepen. De hypotheekrente daalt sowieso alweer de laatste tijd, maar het renteverschil tussen hypotheken met en zonder NHG is groter geworden. Het gemiddelde daarvan is opgelopen naar meer dan 0,5%

Hypotheekrentes vergelijken

Concurrentie en NHG-grens

De oorzaak van die toenemende risicomarge zal ten dele zitten in de kans dat steeds meer woningbezitters in financiële problemen komen door de inflatie. Daarnaast kan ook de concurrentie een rol spelen: banken willen graag hoog in de vergelijking met de laagste hypotheekrente staan. In elk geval voor hypotheken mét NHG en dan zéker in deze periode waarin - door de hogere NHG-grens - meer mensen op zoek zijn naar een NHG-hypotheek.

Alvast een hypotheekofferte met NHG aanvragen volgens de 2023-grens? Maak een vrijblijvende afspraak, we bespreken graag de mogelijkheden met je!

Naar overzicht Blog & Nieuws