Artikel van 31-01-2023 door Anneke Ranzato

De eerste maand van 2023 is alweer bijna voorbij. De eerste maand na het afschaffen van de 'jubelton'. Hoe kun je nu jouw kind(eren) nog helpen bij het kopen van een huis? En logische denkrichting is de familiehypotheek... die is alleen ook veel minder gunstig dan voorheen.

Afgeschafte jubelton

Even ter herinnering over die jubelton die nu is afgeschaft. Het was (sinds 2017) een eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling van in totaal ruim € 100.000. Dat bedrag kon je dus belastingvrij schenken als die er een woning van ging kopen. Aan je kind, maar ook aan een willekeurige ander.

Feest van de jubelton is voorbij

Tot de jaarwisseling kon je daar nog wat mee, ook als de woningaankoop pas in 2024 zou plaatsvinden. Zelfs de jubelton in delen betalen en een voorwaardelijke schenking bleken tot de mogelijkheden te horen. Dat feest is echter nu voorbij.

Hulp voor kind bij woningaankoop

Als je geld hebt en slim bent geweest heb je de kansen van de jubelton benut. Is dat niet gelukt? Dan wil je nu - of later - misschien alsnog kijken naar manieren om jouw kind(eren) te helpen bij de aankoop van een woning. Hoe kun je dat nog doen?

Slim schenken

Het is niet verboden om je kind een bedrag te schenken. Dat kan natuurlijk gewoon nog, alleen niet meer met die ruime extra vrijstelling. De basisvrijstelling voor schenkingen aan kinderen is € 6.035 in 2023.

Is het kind tussen 18 en 40 jaar, dan mag je voor de aankoop van een huis eenmalig (desgewenst uitgesmeerd over maximaal 3 kalenderjaren) € 28.947 schenken. Dat verhoogde bedrag komt in plaats van de basisvrijstelling, dus niet er bovenop.

Je kunt ook gebruik maken van de eerste schijf waarbij je wel schenkbelasting betaalt: tot € 138.641 is die belasting voor schenken aan kinderen 10%. Tel die twee bij elkaar op, en je kunt €167.588 overhevelen tegen € 13.864 aan schenkbelasting.

Geld lenen

Een andere optie om je kind te ondersteunen bij de koop van een huis is met een lening. Dan leent je kind geld van jou, als aanvulling op de hypotheek die de bank wil verstrekken. Dat kan op allerlei manieren. De meest bekende is de 'familiehypotheek' of 'familiebanklening'.

Familiehypotheek

Misschien heb je zoveel geld dat je de hele aankoopsom plus kosten voor je kind kunt betalen, vaak zal het om een deel gaan. Hoe dan ook: omdat het fiscaal niet gunstig is ga je dat niet schenken. Je kiest ervoor om het bedrag uit te lenen, een officiële lening te verstrekken. Zo'n lening hoeft niet per se vastgelegd te worden bij de notaris - maar het is wel belangrijk om de afspraken goed schriftelijk vast te leggen.

Marktconforme rente

Je moet een rentevergoeding afspreken die marktconform is (anders ben je alsnog aan het schenken) en die moet ook betaald worden. Die rente is - als de lening aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek voldoet - ook fiscaal aftrekbaar voor jouw kind.

Rente terugschenken

Als je dat wilt kun je er wel voor kiezen dit geld (rente en eventueel een deel van de aflossingen) vervolgens terug te schenken. Zo kun je jaarlijks gebruik maken van de schenkingsvrijstelling.

Geld uitlenen in 2023 minder gunstig

Wel jammer: het uitlenen van geld aan je kind is in 2023 ook een stuk minder gunstig dan voorheen. Dat heeft te maken met de belasting die je betaalt in box 3. Uitgeleend geld geldt voor jou als vermogen: het is nog steeds van jou.

Alle vermogensonderdelen die géén cash- of spaargeld zijn worden belast als beleggingen, dus óók uitgeleend geld. Dat betekent dat er een fictief rendement berekend wordt over uitstaande leningen van in 2023 6,17%. Bovendien is het belastingpercentage in box 3 in 2023 verhoogd naar 32%.

Dit alles betekent dat jij als ouder behoorlijk belasting betaalt over het uitgeleende geld. Ruim meer dan wanneer je het op je spaarrekening heb staan.

Advies over hulp aan je kind?

Wist je dat wij bij NHP veel ervaring hebben met ouders en kinderen rondom de hulp bij de aankoop van een huis? We adviseren jou natuurlijk ook graag!

Zullen we eens met elkaar van gedachten wisselen over de mogelijkheden? Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws