Artikel van 04-11-2022 door John Esser

Wij informeerden u eerder over de afschaffing van de eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling eigen woning beter bekend onder de naam ‘jubelton’

Zoals toen aangekondigd kunt u alleen nog dit jaar belastingvrij ruim een ton overmaken voor de aanschaf van een eigen woning door kind of kleinkind. Of kan het komend jaar alsnog? Onder voorwaarden blijkt nu wel! Wie een (klein)kind financieel wil helpen bij de aankoop van een woning, moet dat wel nú regelen. Kopen kan dan nog tot 31 december 2024. En lukt dat niet, dan kan de schenking onder voorwaarden(!) worden teruggedraaid.

Volgend jaar wordt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning beperkt tot € 27.231. Nu is dat nog maximaal € 106.671 (minder mag uiteraard ook). Is er nog niet direct zicht op een aankoop, maar wilt u uw kind of kleinkind toch alvast verzekeren van uw financiële hulp, dan is het van belang dat u daarover dit jaar een overeenkomst afsluit. Nu staat echter ook vast dat u niet per se direct het hele bedrag hoeft over te maken.

Jaarlijkse vrijstelling plus € 1,-

Bekend was al, dat iemand een schenking gedaan in 2022 nog tot en met 2024 mag aanwenden voor de aanschaf van een woning. Ook de verbouwing of verduurzaming van een bestaande woning, aflossing op een hypotheek, of het afbetalen van erfpacht zijn geaccepteerde doelen om belasting te vermijden.

De Belastingdienst heeft laten weten dat voor het uitgesteld uitkeren van een schenking die u in 2022 overeenkomt, een minimum bedrag geldt van de gebruikelijke jaarlijkse vrijstelling plus € 1,-. Voor een schenking aan een kind komt dit neer op minimaal € 5.678. Schenkt u aan een kleinkind dan moet er dit jaar minimaal € 2.275 worden overgemaakt om dit bedrag volgend jaar te mogen aanvullen tot maximaal € 106.671.

Overeenkomen, overmaken en aangifte doen

Overweegt u van deze regeling gebruik te maken, dan moet u nu wel actie gaan ondernemen. Het gaat om veel geld en daarover wit u goed geïnformeerd worden om vervolgens heldere afspraken te kunnen maken. NHP kan daarbij helpen. Er is uiteraard een schriftelijk overeenkomst nodig over wat er wordt geschonken en dat dit is bedoeld voor de aankoop van een woning, of een andere toegelaten bestemming. Daar hoeft niet per se een notaris aan te pas te komen, maar misschien vindt u dit zelf belangrijk? Bijvoorbeeld om via een uitsluitingsclausule te zorgen dat het geld niet ooit bij de partner van uw kind belandt.

Met deze overeenkomst dient de ontvanger vóór 31 maart 2023 aangifte schenkbelasting te doen, met een beroep op de schenkingsvrijstelling eigen woning. En er moet dus vóór de jaarwisseling een minimaal bedrag zijn overgemaakt. De ontvanger kan dit zolang op een aparte rekening zetten. Het restant van de schenking dient dan voor eind 2023 te worden overgemaakt, waarvan opnieuw aangifte nodig is. En de besteding moet dus uiterlijk in 2024 plaatsvinden.

Geen woning gevonden? Voorwaardelijke schenking!

Het alsnog moeten betalen van schenkbelasting kunt u voorkomen via een voorwaardelijke schenking.

Als het uw (klein)kind niet lukt om vóór 1 januari 2025 een woning aan te kopen, dan moet daar in principe vóór 1 juni 2025 bij de Belastingdienst melding van worden gemaakt. Er is dan alsnog schenkbelasting verschuldigd. Voor kinderen is dat 10% over het bedrag van de schenking verminderd met het ‘vrije deel’ van € 27.231,-.

Dit kan worden voorkomen door een zogenaamde voorwaardelijke schenking. Daarbij stelt u in de schriftelijke overeenkomst als voorwaarde dat het bedrag binnen een bepaalde periode moet worden gebruikt voor de eigen woning. De schenking vervalt als niet aan de voorwaarde is voldaan.

Alternatief kan de ontvanger besluiten de schenking terug te draaien (en terug te betalen). Ook dat vermijdt schenkbelasting. Zonder verdere afspraken in de overeenkomst is dat natuurlijk niet verplicht, maar een keuze is het wel.

NHP geeft advies!

Het mag duidelijk zijn: zowel de ontvanger als schenker hebben te maken met rechten en plichten. Laat u daarover samen informeren voordat u uw op papier zet of geld overmaakt. NHP kan u bovendien een toelichting geven op andere vormen van financiële hulp rond een woningaankoop, zoals een familiebankhypotheek.

Lees meer over de afschaffing van de jubelton in ons artikel van 13 september.

Meer weten? Wij helpen u graag! Bel 088 - 495 4000 of maak direct een vrijblijvende afspraak.

Naar overzicht Blog & Nieuws