U gaat een huis kopen. Dan heeft u waarschijnlijk een hypotheek nodig. En niet alleen een hypotheek. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is een must bij een hypotheek. Op deze pagina leggen wij uit waarom dat vaak verplicht is.

Benieuwd wat zo'n overlijdensrisicoverzekering nu eigenlijk kost? Dat kunt u makkelijk nagaan. Premies van heel veel overlijdensverzekeringen online berekenen en vergelijken

Het afdekken van het overlijdensrisico bij een hypotheek is belangrijk voor:

  • de nabestaanden
  • de bank
  • de Nationale Hypotheek Garantie

Nabestaanden

Verzorging partner

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek is niet alleen vaak verplicht bij een hypotheek, het is ook gewoon heel verstandig. Als u samen met uw partner in het huis gaat wonen wilt u vast dat de ander er ook kan blijven wonen als u komt te overlijden. En andersom. Omdat een hypotheek vaak op twee inkomens afgesloten wordt, is dat lang niet zeker als het risico van overlijden niet is afgedekt. Valt er één inkomen weg? Dan is de kans groot dat de ander de lasten van de hypotheek niet meer kan dragen en de woning moet verkopen. Ongetwijfeld wilt u dat niet.

Voorbeeld verzorging partner

Jason koopt samen met Alicia een huis. Ze werken allebei. Voor de hypotheek van € 250.000 zijn hun beide inkomens nodig. Als Alicia komt te overlijden en Jason wil in het huis blijven wonen, blijkt dat zijn eigen inkomen niet voldoende is om de lasten van een hypotheek van € 250.000 te dragen. Gelukkig heeft de overlijdensrisicoverzekering op het leven van Alicia € 100.000 uitgekeerd, waardoor er nog € 150.000 aan hypotheek over is. De lasten daarvan kan Jason wel betalen.

Alleenstaande

Nu zijn er situaties waarin u zich geen zorgen maakt over uw nabestaanden. Bijvoorbeeld omdat u geen partner en kinderen heeft. Uw gedachte kan zijn: "Als ik overlijd moet mijn huis toch verkocht worden, dus dan hoef ik zo'n verzekering toch niet af te sluiten?" Klinkt logisch. Toch vindt de bank het niet goed. Die wil zekerheid dat al het uitgeleende geld terugbetaald wordt.

Bank

Restschuld bij overlijden

Niemand kan in de toekomst kijken. We weten dus niet of de huizenprijzen stijgen of dalen. We weten ook niet wanneer we overlijden. Bij dalende huizenprijzen levert verkoop in de eerste jaren van de hypotheek bijna zeker een restschuld op. Dat wil de bank niet: het kan voor veel problemen zorgen om dat geld op te eisen bij de nabestaanden. Het risico op een restschuld moet voor de bank zo klein mogelijk zijn. Daarom stelt ze een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht, ook voor een alleenstaande.

Voorbeeld restschuld bij overlijden

Sandra is alleenstaand en koopt met een hypotheek van € 180.000 een leuk appartement. In de jaren daarna dalen de huizenprijzen behoorlijk. Na 8 jaar staat er nog € 155.000 aan hypotheek open, en Sandra komt te overlijden. Haar appartement wordt verkocht en levert niet meer dan € 120.000 op. Dit geeft een restschuld van € 35.000. Als er geen overlijdensrisicoverzekering is moet de bank aankloppen bij de nabestaanden van Sandra om deze restschuld te verhalen.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het sluiten van een overlijdensrisicoverzekering sinds 1 januari 2018 niet langer verplicht. De bank waar u de hypotheek afsluit kan nog wel van u verlangen dat u een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering blijft overigens in veel gevallen verstandig.