De basis van de lijfrenteaftrek is de jaarruimte. Daarmee berekent u of u over een bepaald kalenderjaar voldoende pensioen hebt opgebouwd. Is dat niet het geval, dan is er een jaarruimte beschikbaar. Door die ruimte te gebruiken kunt u uw pensioen aanvullen tot de fiscale norm.

Loopt u het belastingvoordeel van de lijfrenteaftrek direct helemaal mis als u er in bepaalde jaren geen gebruik van maakt? Nee, gelukkig niet. Op deze pagina bespreken we de reserveringsruimte, die er speciaal voor deze situatie is.

Wilt u weten hoeveel u alsnog kunt aftrekken? NHP helpt u graag met een online berekening van de reserveringsruimte op onze pagina Reserveringsruimte berekenen.

Niet-benutte jaarruimte alsnog aftrekken

Het benutten van de jaarruimte komt er niet ieder jaar van. Misschien was u zich er nog niet van bewust dat u een pensioentekort had. Of wist u het wel, maar had u het geld niet beschikbaar om in een lijfrente te steken.

Zeven jaren terug

U kunt de niet-gebruikte jaarruimte van de afgelopen zeven jaren alsnog gebruiken via de reserveringsruimte. Op de website van de Belastingdienst kunt u per jaar berekenen welk bedrag aan jaarruimte er was. Heeft u de jaarruimte wel deels benut? Dan trekt u het wel gebruikte bedrag er natuurlijk vanaf. De uitkomsten van die zeven jaren telt u bij elkaar op, met uw reserveringsruimte als uitkomst.

Oudste eerst

Omdat de reserveringsruimte zeven jaar terug gaat, is het belangrijk om altijd eerst de niet-benutte jaarruimtes van de oudste jaren te gebruiken. De overgebleven jaarruimte van zeven jaar geleden vervalt immers na dit jaar definitief.

Voorbeeld reserveringsruimte benutten

Elena (40 jaar) werkt al 8 jaar voor een werkgever die geen pensioen heeft geregeld voor zijn werknemers. Daar had ze nooit zo over nagedacht, maar nu beseft ze zich dat ze een enorm pensioentekort aan het opbouwen is. Dus verdiept ze zich in de fiscale mogelijkheden van de lijfrenteaftrek.

Doordat er helemaal geen pensioenopbouw is geweest, heeft ze forse bedragen aan niet-benutte jaarruimte. Vanaf nu stort ze ieder jaar het maximum aan reserveringsruimte op een bankspaarrekening om een lijfrente kapitaal mee op te bouwen. Ze houdt in haar computer bij welke bedragen ze per jaar heeft aan jaarruimte en boekt de benutte reserveringsruimte steeds af van de oudste jaren.

Maximale reserveringsruimte

U kunt uw reserveringsruimte niet altijd in één keer helemaal benutten. Er is per jaar een maximum dat aan reserveringsruimte gebruikt kan worden. De rest schuift dan door naar komende jaren. Het maximum is voor mensen jonger dan 55 jaar en 9 maanden lager dan voor mensen ouder dan 55 jaar en 9 maanden.