Waarom sluiten we lijfrentes af in plaats van gewoon kapitaal op te bouwen op een spaarrekening? Of in een eigen beleggingsdepot? Het antwoord is eenvoudig: lijfrentes worden fiscaal ondersteund. De inleg is (binnen grenzen) fiscaal aftrekbaar. Door dit belastingvoordeel kunt u met minder geld een kapitaal opbouwen om uw inkomen later mee aan te vullen. Over de belastingtechnische kant van lijfrentes geven we veel informatie. Op deze pagina vindt u een overzicht van de verschillende fiscale onderwerpen die we op onze website behandelen.

Heeft u vragen over hoe het fiscaal zit met lijfrentes, qua opbouw of uitkeringen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

Stimuleren opbouw extra oudedagsinkomen

Het benutten van dit belastingvoordeel betekent dat het ingelegde geld wel direct helemaal bestemd wordt voor de lijfrente – u kunt niet later besluiten er toch iets anders mee te doen. Het belastingvoordeel krijgt u dus niet voor niets: u zet het geld vast voor later. Dat is helemaal de bedoeling van de overheid: stimuleren dat u ervoor zorgt dat u later ook nog voldoende inkomen heeft.

Lijfrenteaftrek

Het belastingvoordeel over de inleg voor uw lijfrentekapitaal werkt via de inkomstenbelasting. Het aftrekbare bedrag kan opgevoerd worden als 'Uitgaven voor inkomensvoorzieningen'. Op de pagina Werking lijfrenteaftrek leggen we uit hoe het fiscale voordeel precies tot stand komt.

Grenzen en voorwaarden aan lijfrenteaftrek

De aftrek is echter niet onbegrensd. Er gelden voorwaarden en maximale bedragen voor de lijfrenteaftrek. Deze bespreken we op de pagina Voorwaarden lijfrenteaftrek.

Belasting over lijfrente uitkeringen

De lijfrenteaftrek krijgt u niet voor niets. Er staat tegenover dat er te zijner tijd belasting betaald moet worden over de lijfrente uitkeringen. Hoe dat gaat leest u op de pagina Belasting over lijfrente uitkeringen.

Vooorwaarden aan lijfrente uikeringen

Bovendien kunt u niet helemaal vrij beslissen hoe uw lijfrente eruit komt te zien. De lijfrenteaftrek zorgt ervoor dat u ook bij de uitkeringen uit het kapitaal aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. We nemen ze door op de pagina Voorwaarden lijfrente uitkeringen.

Oude fiscale regels voor lijfrentes

De belastingregels rondom lijfrentes zijn in de loop der jaren een aantal keer veranderd. Met lijfrentekapitalen die zijn opgebouwd onder oude fiscale regels ('oude regimes') zijn andere dingen mogelijk dan met nieuwe kapitalen. Hier gaan we op in op de pagina Oude fiscale regels voor lijfrentes.

Lijfrente voor ondernemer?

Is het belastingvoordeel van de lijfrenteaftrek alleen voor werknemers? Nee, ondernemers kunnen er ook prima gebruik van maken. Alleen willen ondernemers het geld voor hun oudedag vaak niet vastleggen. Ze kunnen de middelen maar al te goed gebruiken voor hun bedrijf. Daarom is er voor hen een fiscale faciliteit waarmee ze (nog) geen lijfrente aankopen, maar wel geld op hun balans reserveren. Deze faciliteit behandelen we op de pagina Oudedagsreserve voor ondernemers.