Het benutten van de lijfrenteaftrek bij het opbouwen van een aanvulling op uw pensioen geeft u belastingvoordeel. Aan dat voordeel zit een keerzijde: zodra er uitbetalingen komen uit de lijfrente, moet u over die uitkeringen belasting betalen.

Hoeveel kan uw lijfrentekapitaal eigenlijk aan uitkering opleveren? Maak meteen een vergelijking van lijfrente uitkeringen via banksparen!

Voordeel verdwenen?

Is het dan eigenlijk nog wel zo voordelig om de lijfrenteaftrek te gebruiken? Als u er later belasting over moet betalen, heeft u er dan wel voordeel van? Als we naar de cijfers kijken is het antwoord duidelijk 'ja'. Waarom?

  • Lager belastingpercentage
    Veel mensen vallen na hun pensionering met hun inkomen in een lagere belastingschijf. Daardoor is het percentage inkomstenbelasting dat ze betalen over de lijfrente uitkeringen lager dan het percentage voordeel dat ze hadden met de lijfrenteaftrek.
  • Rendement over belastingteruggave
    Het geld dat u terugkrijgt van de fiscus door de lijfrenteaftrek, daarmee kunt u in de tijd tot de uitkeringen rendement maken. Daardoor is het – óók als u niet in een lagere belastingschijf valt – toch voordelig om gebruik te maken van de aftrek.

Belasting afdragen

Over de uitkeringen van uw lijfrente moet u dus inkomstenbelasting betalen. Moet u daarvoor geld apart zetten? Loopt u het risico op een hoge belastingaanslag die u niet kunt betalen? Nee, daar hoeft u niet bang voor te zijn. De bank of verzekeringsmaatschappij die u de lijfrente uitkeringen betaalt zal de belasting inhouden. Vanuit de bank of verzekeraar wordt uw belasting afgedragen aan de Belastingdienst.

Netto uitkering

U ontvangt van uw bank of verzekeraar dus een netto uitkering. De belasting die u over de uitkeringen moet betalen is er al op ingehouden. U hoeft zich geen zorgen te maken over het zelf afdragen van de inkomstenbelasting over de lijfrente uitkeringen.

Voorbeeld belasting over lijfrente uitkeringen

Carlos heeft een lijfrentekapitaal om zijn pensioen mee aan te vullen. Hij koopt een bankspaarlijfrente aan die bruto € 500 per maand zal uitkeren. Tot zijn verbazing ziet hij bij het binnenkomen van de eerste uitbetaling dat hij slechts € 380 heeft gekregen.

Boos belt hij de bank omdat hij veel minder heeft ontvangen dan was beloofd. De medewerker legt hem uit dat de bank de belasting die hij over die € 500 alvast heeft ingehouden. Dat is de bank verplicht. Bovendien is het ook wel zo gemakkelijk voor Carlos: hij hoeft er nu geen rekening mee te houden dat hij nog belasting moet betalen.