Dat een Gouden handdruk fiscale gevolgen heeft is eigenlijk heel logisch. Het is geld dat u ontvangt van uw (ex-) werkgever. Daarmee valt de betaling onder de heffing van inkomstenbelasting. Op deze pagina geven we u een overzicht van de informatie die we bieden over de fiscaliteit van de ontslagvergoeding.

Heeft u een ontslagvergoeding van vóór 2014? Vergelijk hier wat dit kapitaal oplevert op verschillende bankspaarrekeningen!

Betalen en ontvangen

Voor de belastingen zijn twee verschillende momenten rondom de Gouden handdruk van belang:

  • het moment dat de werkgever de ontslagvergoeding betaalt (ontvangen Gouden handdruk)
  • het moment dat u geld van de ontslagvergoeding ontvangt (uitkeringen Gouden handdruk)

Dit onderscheid speelt alleen bij Gouden handdrukken die zijn uitbetaald vóór 2014. Per 2014 is de fiscale regelgeving zodanig gewijzigd dat er geen verschil meer is tussen die momenten.

Ontvangen Gouden handdruk

Tot en met 2013 was het mogelijk om belastingheffing over een ontslagvergoeding te spreiden en uit te stellen. Dat kon door er een stamrecht van aan te kopen met een stamrecht-BV, bij een verzekeraar of een bank. Er hoefde dan niet direct belasting betaald te worden over de Gouden handdruk: dat was pas aan de orde bij de uitkeringen uit het stamrecht. Sinds 2014 is dat anders: u moet over een ontslagvergoeding direct afrekenen met de fiscus. Meer hierover leest u op de pagina Belasting bij ontvangen Gouden handdruk.

Uitkeringen Gouden handdruk

Wie een ontslagvergoeding heeft gestald in een stamrecht krijgt hieruit later betalingen. Die betalingen zijn dan belast met inkomstenbelasting. Bovendien kleeft er een aantal fiscale voorwaarden aan die uitkeringen. We bespreken wat erbij komt kijken op de pagina Belastingen bij uitkeringen uit Gouden handdruk.