U heeft in het verleden, vóór 2014, een ontslagvergoeding ontvangen. Op dat moment had u de keuze tussen direct afrekenen met de fiscus of het uitstellen en spreiden van de belasting. Vroeg of laat komt er een moment dat de Gouden handdruk gaat uitkeren. Op deze pagina vertellen we meer over deze fase van uitkeren.

Wilt u berekenen welke betalingen u kunt krijgen uit uw Gouden Handdruk kapitaal? Vergelijk bankspaarrekeningen voor Gouden handdruk uitkeringen!

Direct starten of uitstellen

In de meeste gevallen was het heel ongunstig om meteen belasting te betalen over het volle bedrag van de ontslagvergoeding. Ook wie wel per direct een aanvulling op zijn inkomen kon gebruiken koos daarom meestal voor het spreiden van de uitbetalingen. Wie het geld niet nodig had kon de uitkeringen uitstellen en het geld parkeren voor later. Helaas is deze mogelijkheid er niet meer voor nieuwe ontslagvergoedingen. Krijgt u nu een Gouden handdruk, dan is het direct afrekenen met de fiscus niet te voorkomen.

Uitstelfase

In de uitstelfase staat de Gouden handdruk in alle opzichten geparkeerd. Ook fiscaal. U betaalt er geen inkomstenbelasting over zolang er niets uitbetaald wordt. Ook telt het kapitaal niet mee voor het bepalen van de vermogensrendementsheffing. Het staat letterlijk te wachten totdat u bedragen laat uitkeren.

Uitkeringsfase

Dan komt er een moment waarop het geld aan u uitbetaald gaat worden. Een geparkeerde ontslagvergoeding moet uiterlijk starten met uitkeren in het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Eerder mag ook, het is helemaal aan u om de keuze te maken. Het is maar net wanneer u een aanvulling op uw inkomen kunt gebruiken. Aan de uitkeringen zit wel een aantal fiscale regels.

Keuzes

Binnen de fiscale spelregels kunt u zelf uw keuzes maken rondom het uitkeren van uw Gouden handdruk. Dat zijn keuzes op het gebied van:

  • Vorm
  • Risico
  • Looptijd
  • Uitkeringstermijn

Deze keuzes werken we verder uit op de pagina Keuzes gouden handdruk uitkeren.