Voor ontslagvergoedingen is er per 2014 veel veranderd. Sinds 2014 is het niet meer mogelijk om onder de directe heffing van inkomstenbelasting uit te komen. Tot die tijd kon dat nog wel. Door de stamrechtvrijstelling kon de belastingheffing gespreid worden. Daardoor betaalde u in totaal veel minder belasting over uw ontslagvergoeding. Bovendien was het niet verplicht om de uitbetalingen direct te laten ingaan. Op deze pagina vertellen we u meer over het uitstellen van de Gouden handdruk.

Heeft u vroeger een ontslagvergoeding weggezet in een Gouden handdrukverzekering? Dit kunt u ook nu nog overzetten naar banksparen!

Uitstellen uitkeringen

Een ontslagvergoeding is een pleister op de wond bij onvrijwillig ontslag. Een compensatie voor inkomen dat u wellicht mist door het ontslag, en voor een eventueel pensioengat. Er zijn veel situaties te bedenken waarin u dat geld helemaal niet meteen nodig heeft. U wilt het wegzetten voor later, als u een extra inkomen beter op een later moment kunt gebruiken dan nu. Tot 2014 kon dat, met behoud van het fiscale voordeel van de stamrechtvrijstelling. Voor ontslagvergoedingen die betaald zijn na 1 januari 2014 is deze mogelijkheid er niet meer.

Geld parkeren

Bij het uitstellen van uw ontslagvergoeding wordt het ontvangen bedrag eenvoudig 'geparkeerd'. Wanneer u dat wenst gaat u er uitkeringen uit krijgen, maar nu nog niet. Zodra u betalingen wilt ontvangen laat u de uitkeringen ingaan.

Banksparen als veilige parkeerplek

Voor uw uitgestelde ontslagvergoeding zijn verschillende plekken mogelijk. U kunt het in een Stamrecht BV storten, of in een stamrechtverzekering. De keuze voor banksparen is alleen wel zo veilig. Uw saldo op een bankspaarrekening valt onder de spaargarantie. Bovendien krijgt u met banksparen vaak een beter rendement en bent u minder geld kwijt aan kosten.

Overstappen naar banksparen

Uw uitgestelde ontslagvergoeding hoeft niet per se al die jaren op dezelfde plek te blijven staan. Wellicht heeft u ooit de keuze gemaakt voor een Gouden handdrukverzekering, maar ziet u nu meer in banksparen. Dan kunt u het kapitaal laten overzetten naar een bankspaarrekening. U betaalt dan nog steeds geen belasting, zolang het geld maar niet via uw eigen bankrekening gaat. Het betalen van belasting is pas aan de orde als u geld gaat ontvangen uit de uitgestelde ontslagvergoeding.

Overstappen is vrij eenvoudig. U maakt een vergelijking van bankspaarrekeningen om de rekening met de hoogste rente te vinden. Let bij het vergelijken wel op of er sprake is van een eventueel afwijkend rentesysteem. Vervolgens kunt u de bankspaarrekening van uw keuze afsluiten en het geld laten overhevelen.