U heeft in het verleden een kapitaal weggezet dat u heeft ontvangen als ontslagvergoeding. Over die Gouden handdruk heeft u destijds geen inkomstenbelasting betaald. Het geld staat 'geparkeerd' in een Gouden handdruk-verzekering, op een bankspaarrekening of in een stamrecht-BV. Op deze pagina bespreken we de verschillen tussen verzekeren en banksparen voor uw ontslagvergoeding.

Benieuwd wat banksparen met uw ontslagvergoeding u zou opleveren? Vergelijk de uitkomsten voor verschillende bankspaarrekeningen!

Uitkeringen starten

U wilt uitkeringen gaan ontvangen vanuit uw Gouden handdruk. Daarvoor moet u een aantal keuzes maken. Eén van die keuzes gaat om de vorm: worden het bancaire uitkeringen (banksparen) of verzekerde uitkeringen (levensverzekering)? Tussen deze twee vormen zitten de volgende verschillen:

Banksparen Verzekeren
Kosten Weinig of geen kosten Hogere kosten, soms verborgen in de verzekering.
Garantie De uitkeringen zijn gegarandeerd, tenzij u kiest voor banksparen met beleggingen. De uitkeringen zijn gegarandeerd, tenzij u kiest voor een verzekering met beleggingen.
Zekerheid Bij faillissement bank valt uw geld onder het depositogarantiestelsel. Bij faillissement verzekeraar is er geen garantieregeling.
Looptijd uitkeringen Een levenslange uitkering kan niet: als de rekening leeg is stoppen ze. U kunt kiezen voor een levenslange uitkering, dan krijgt u de afgesproken uitkering totdat u overlijdt.
Overlijden Als de rekeninghouder overlijdt valt het restantsaldo van de uitkeringsrekening in de erfenis. Als de verzekerde overlijdt vervalt de verzekering zonder verdere uitkering. Dit risico kan afgedekt worden met een contraverzekering.

Uitkeringen uitstellen

Misschien bent u nog helemaal niet toe aan de uitkeringen uit uw Gouden handdruk. Wilt u die nog een tijdje uitstellen, maar overweegt u toch een andere vorm dan uw bestaande Gouden handdrukverzekering. Of wilt u het geld uit uw stamrecht-BV ergens anders onderbrengen. Ook dan is het belangrijk om de verschillen tussen banksparen en verzekeren goed te overwegen:

Banksparen Verzekeren
Kosten Weinig of geen kosten Hogere kosten, soms verborgen in de verzekering.
Rendement Rente kan vastgelegd worden voor zelf te kiezen aantal jaren. U kunt kiezen voor een rendementsgarantie.
Zekerheid Bij faillissement bank valt uw geld onder het depositogarantiestelsel. Bij faillissement verzekeraar is er geen garantieregeling.
Overlijden Als de rekeninghouder overlijdt valt het saldo van de uitkeringsrekening in de erfenis. Als de verzekerde overlijdt is een eventuele uitbetaling aan de nabestaanden afhankelijk van de dekking die daarvoor is afgesproken.

Overstappen mag

Voor uw keuze is het niet belangrijk waar u destijds uw ontslagvergoeding heeft gestald. Of dat nu in een Gouden handdruk verzekering is, in een stamrecht BV of op een bankspaarrekening: het staat u vrij om het kapitaal over te zetten naar een andere vorm. Ga goed na welke vorm het beste bij uw wensen en situatie past!