Vraag:

Wij willen een huis kopen en overwegen de aankoop van een nieuwbouwwoning. Alles nieuw en zelf beslissen! Hoe werkt dat, het kopen van een nieuwbouwhuis?

Antwoord:

Aan het kopen van een nieuwbouwhuis zitten inderdaad wel wat andere aspecten dan aan het kopen van een bestaande woning. Het is veel werk omdat u vaak allerlei keuzes moet maken, van stenen tot dakpannen, van keuken tot badkamer, van vloer tot verlichting, van indeling huis tot indeling tuin. Daar krijgt u dan wel een huis mee dat helemaal naar uw smaak is gebouwd en ingericht.

Hoe de aankoop werkt is vooral afhankelijk van het soort nieuwbouwwoning dat u koopt. Is het projectbouw, dan klopt u aan bij de projectontwikkelaar. Is het zelfbouw - dan koopt u grond en treedt u op als aannemer voor alle werkzaamheden. Koopt u een casco huis voor op de door u gekochte grond, dan moet deze daarna onder uw leiding verder afgebouwd worden.

De meeste nieuwbouwwoningen zijn projectbouw. Daarbij wordt alles geregeld door de aannemer. De betaling doet u in termijnen: bij de afronding van elke bouwfase krijgt u een rekening van de aannemer. Die betaalt u vervolgens vanuit uw bouwdepot.

Alles over het kopen en financieren van een nieuwbouwhuis