De aankoop van een nieuwbouwwoning moet u waarschijnlijk financieren met een hypotheek. Welke hypotheekvorm(en) kunt u afsluiten voor uw nieuwbouwhuis?

Starter of door naar volgende eigen huis

De fiscale voorwaarden bepalen voor welke hypotheekvorm(en) uw hypotheekrente aftrekbaar is. Omdat de hypotheekrenteaftrek zorgt voor een betaalbare hypotheek is dat van groot belang. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van de vraag of u al een hypotheek heeft die vóór 2013 is afgesloten.

U koopt voor het eerst een eigen huis

Als starter op de woningmarkt heeft u nog geen hypotheek lopen. U kunt dan binnen de fiscale eisen alleen kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. In maximaal 30 jaar lost u de hypotheek helemaal af. U leest er alles over op de pagina over Hypotheekvormen voor starters.

U heeft al een eigen woning

Heeft u al een eigen woning en heeft u die gekocht vóór 2013? Dan heeft u meer keuze uit hypotheekvormen. De oude hypotheekvorm (vaak deels aflosvrij, deels spaar- of beleggingshypotheek kunt u dan onder voorwaarden voortzetten. Het bedrag dat u extra leent moet wel annuïtair of lineair worden afgelost. Meer hierover vindt u onder Hypotheekvormen bij verhuizen.

Nieuwbouwhypotheek

Een hypotheek heeft meer kenmerken dan de aflosvorm. De rente is natuurlijk een belangrijke factor, maar ook de geldigheidsduur van de offerte en de voorwaarden voor een bouwdepot. Voor kopers van een nieuwbouwwoning hebben diverse banken daarom een speciale Nieuwbouwhypotheek. Bij deze Nieuwbouwhypotheken gelden speciale voorwaarden, afgestemd op wat u nodig heeft bij het financieren van een nieuwbouwhuis. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een speciale projectrente voor uw nieuwbouwproject
  • Een rentekorting tijdens de eerste rentevastperiode
  • Een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente
  • Een ruime berekening van de marktwaarde
  • Een lange geldigheidsduur van de offerte
  • Een rentevergoeding op het bouwdepot die gelijk ligt aan de hypotheekrente

Liever mondelinge uitleg van een ervaren hypotheekexpert? Aarzel niet om contact op te nemen, wij helpen u graag! 088 - 495 40 40

Hypotheekrente bij nieuwbouwhypotheek

Geldverstrekkers vinden het prettig om nieuwbouwwoningen te financieren. De woningen zijn nieuw en goed van kwaliteit en meestal gemakkelijk te verkopen als dat nodig zou zijn. Daarom zijn banken bereid voor een nieuwbouwhypotheek een lagere hypotheekrente te rekenen dan voor de financiering van een bestaande woning. Ook de duurzaamheid van veel nieuwbouwwoningen kan een extra rentekorting opleveren.

Berekening marktwaarde

Om de hypotheekrente te bepalen kijken banken naar de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de marktwaarde. Het bepalen van die marktwaarde gebeurt bij bestaande huizen door een taxateur, bij nieuwbouw is dat lastiger. Daarom heeft elke bank een eigen formule voor het bepalen van de marktwaarde van een nieuwbouwwoning. Die formules pakken meestal vrij gunstig uit.

Geldigheidsduur offerte

De hypotheek kan pas passeren als de bouw van uw woning werkelijk gaat starten. Soms kan dat een tijdje duren, onverwacht langer dan gepland. Dan is het belangrijk dat de hypotheek die u in orde heeft gemaakt nog wel door kan gaan. Daarvoor is het nodig dat de geldigheidsduur van de offerte niet verstreken is. Het is dus prettig dat bij nieuwbouwhypotheken vaak een langere geldigheidsduur aangeboden wordt.

Rentevergoeding bouwdepot

Tijdens de bouw van uw nieuwbouwwoning betaalt u al rente over uw hypotheek. Ondertussen krijgt u rente over het geld dat nog in het bouwdepot staat. Het is prettig als het verschil tussen het te betalen rentepercentage en de rente die u ontvangt niet te groot is. Of misschien zelfs géén verschil. Dan betaalt u per saldo alleen rente over het geld dat al is uitgegeven.

Alles over nieuwbouw kopen en nieuwbouwhypotheek