Als starter denkt u na over de koop van uw eerste eigen woning. Of u bent al hard bezig om een geschikt huis te vinden. Een belangrijke vraag bij de koop van een woning is hoe u dat gaat betalen. Meestal komt daar een hypotheek bij kijken. Maar welke hypotheekvorm kiest u als starter? En waarom? Op deze pagina gaan we in op de hypotheekvormen die u als starter kunt kiezen. Wie gaat oversluiten of verhuizen kan kiezen uit meer hypotheekvormen.

Heeft u een hypotheek nodig? Wij helpen u graag! Neem direct contact op met onze adviseurs zodat wij kunnen kijken wat wij voor u kunnen doen!

Welke keuzes heeft u als starter?

Verplicht annuïteit of lineair aflossen

Om de maandlast van een hypotheek betaalbaar te houden wil een huizenkoper gebruik maken van het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Dat zorgt ervoor dat u als starter niet veel keuze meer heeft qua hypotheekvormen. De belastingregels stellen dat u de hypotheek 'ten minste annuïtair' moet aflossen in maximaal 30 jaar. Hier staat ingewikkeld beschreven dat u alleen kunt kiezen voor:

Alle andere hypotheekvormen kunt u als starter negeren. Als u die zou afsluiten heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek. Zonder dat belastingvoordeel wordt een hypotheek al snel onbetaalbaar.

Verschil tussen annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek

Met zowel de annuïteitenhypotheek als de lineaire hypotheek lost u elke maand een stukje van de hypotheek af. De manier waarop dat gaat is de basis van het verschil tussen beide hypotheekvormen.

Annuïtair aflossen

Bij de annuïteitenhypotheek is de aflossing aan het begin heel klein en aan het eind heel groot. Het gaat dus niet snel met de aflossing, maar de bruto maandlast is stabiel. De netto maandlast stijgt elke maand doordat het belastingvoordeel afneemt. De annuïteitenhypotheek begint goedkoop, maar wordt netto steeds duurder.

annuiteitenhypotheek

Lineair aflossen

Bij de lineaire hypotheek is de aflossing iedere maand hetzelfde. Het hypotheekbedrag wordt gedeeld door het aantal maanden tot het einde van de hypotheek. De uitkomst is het bedrag dat u elke maand aflost. Daarnaast betaalt u hypotheekrente. Het bedrag aan rente dat u betaalt neemt af met de daling van de openstaande hypotheek. De bruto maandlast (aflossing + rente) daalt dus, net als de netto maandlast. De lineaire hypotheek begint duur, maar wordt steeds goedkoper.

lineaire hypotheek

Starters kiezen vaak een annuïteitenhypotheek

Omdat de netto maandlast van de annuïteitenhypotheek in het begin veel lager is dan die van de lineaire hypotheek, kiezen veel starters voor de annuïteitenhypotheek. Toch kan lineair ook een goede keuze zijn. Berekenen we de totale prijs van de hypotheek (over de hele looptijd), dan betaalt u voor een lineaire hypotheek duidelijk minder dan voor een annuïteitenhypotheek. Als u de maandlast van een lineaire hypotheek kunt betalen, kunt u die daarom prima overwegen.

Speciale hypotheekvormen voor starters

Van de speciale hypotheekvormen zou de Blokhypotheek voor u als starter interessant kunnen zijn. In de praktijk wordt deze alleen nog door geen enkele bank aangeboden.