U heeft een woning met een hypotheek. Verhuizen is niet aan de orde, maar u wilt wel een andere hypotheek. Misschien hoger, omdat u gaat verbouwen. Of alleen goedkoper, omdat de hypotheekrente bij andere banken lager is. Of u wilt een andere hypotheekvorm. Het overstappen naar een andere hypotheek noemen we 'oversluiten'. Op deze pagina bespreken we de hypotheekvormen die u bij het oversluiten kunt kiezen. Voor starters en verhuizers zijn de mogelijkheden anders.

Bent u op zoek naar de meest geschikte hypotheek in uw situatie? Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes en voorwaarden.

Nieuwe hypotheekbedrag hoger of lager?

Bij het bepalen van de mogelijkheden voor uw nieuwe hypotheek kijken we naar het bedrag van uw nieuwe hypotheek. Centraal staat de vraag of dit bedrag hoger is dan uw huidige hypotheek plus oversluitkosten, of niet.

Is uw nieuwe hypotheek hoger dan uw huidige hypotheek plus oversluitkosten? Het antwoord op deze vraag bepaalt uw keuzemogelijkheden voor de nieuwe hypotheek.

Niet hoger

U kunt de hypotheek oversluiten zonder extra geld te lenen. Het hypotheekbedrag wordt niet met meer verhoogd dan de kosten van het oversluiten. De volgende aandachtspunten zijn daarbij van belang:

  • U kunt uw oude hypotheekvorm (ook uw aflossingsvrije hypotheek) behouden als u dat wilt, of voor een andere hypotheekvorm kiezen
  • U kunt géén nieuwe fiscaal vrijgestelde kapitaalopbouw (KEW, SEW of BEW) starten
  • U kunt een bestaande (bank)spaarhypotheek of levenhypotheek wel in dezelfde vorm overzetten naar een andere bank. Het bedrag van dat hypotheekdeel mag dan alleen niet verhoogd worden
  • U kunt een bestaande (bank)spaarhypotheek of levenhypotheek ook overzetten naar een andere hypotheekvorm. Pas daarmee wel op: er kunnen extra kosten bij komen kijken!
  • U kunt een bestaande hypotheek met eindaflossing veranderen in een hypotheek met tussentijdse aflossing. Dat levert vaak een lagere hypotheekrente op. Wel krijgt u dan te maken met een afnemend voordeel van de hypotheekrenteaftrek.

Wel hoger: extra bijlenen

Wordt uw nieuwe hypotheek hoger dan de huidige lening plus de kosten van het oversluiten? Leent u dus extra geld, bijvoorbeeld voor verbouwing of de aankoop van een auto? Of het uitkopen van uw ex-partner bij een scheiding? Dan krijgt u te maken met een aantal belangrijke regels:

  • De verhoging moet verplicht afgelost worden in de vorm van een annuiteitenhypotheek of een lineaire hypotheek
  • De hypotheek mag niet hoger zijn dan 100% (2018) van de marktwaarde van de woning
  • De hypotheek mag voor maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij zijn

Oversluiten voor verbouwing

Wil u uw hypotheek verhogen voor het (laten) verbouwen van uw woning? Dan is het interessant om ook te kijken naar onze pagina over de verbouwingshypotheek.