U heeft een huis met een hypotheek. Nu wilt u graag iets veranderen aan uw woning: een verbouwing, renovatie of uitbreiding. Zoiets kost vaak veel geld, en dit wilt u betalen vanuit een hypotheek. Een hypotheek die als doel heeft het financieren van een verbouwing, noemen we een verbouwingshypotheek. Op deze pagina gaan we uitgebreid in op deze hypotheekvorm.

Wilt u met een hypotheekprofessional bespreken wat er mogelijk is qua financiering van uw verbouwing? Neem contact met ons op voor een deskundig advies!

Soorten verbouwingen

We spreken van een verbouwing als er iets aan de woning zelf gebeurt, niet als het om decoratie gaat. Het verschil daartussen is niet altijd even helder. We hebben het over 'de woning zelf' als de verandering 'aard- en nagelvast' is. Dus een losse vloerbedekking niet, parket dat u vastmaakt op een betonnen vloer wel. Gordijnen niet, een aan de muur gemonteerde zonwering wel.

De mogelijkheden om uw verbouwing met een hypotheek te financieren zijn onder andere afhankelijk van het type verbouwing. We kennen:

  • Kwaliteitsverbeterende verbouwingen: bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer
  • Volumevermeerderende verbouwingen: bijvoorbeeld een uitbouw, dakkapel of serre
  • Energiebesparende verbouwingen: bijvoorbeeld HR++ glas of zonnepanelen

Mogelijkheden financieren verbouwing

Financieren verbouwing met hypotheek

Voor kwaliteitsverbeterende en volumevermeerderende verbouwingen geldt dat ze alleen via de hypotheek gefinancierd kunnen worden als u vóór de verbouwing overwaarde heeft. De woning moet dus meer waard zijn dan de openstaande hypotheek. Waarom? Een verbouwing zorgt toch voor een verhoging van de waarde van uw huis? Doorgaans wel, dat klopt. Die verhoging is alleen meestal niet zo groot als de kosten van de verbouwing. De overwaarde is nodig om ervoor te zorgen dat uw woning na de verbouwing niet meteen 'onder water staat'.

Energiebesparende verbouwingen krijgen vaak iets meer ruimte, zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Die zorgen ervoor dat uw energielasten flink omlaag gaan, waardoor u elke maand meer geld overhoudt. U loopt daardoor minder risico dat u de hypotheek op termijn niet meer kunt betalen.

En anders?

Wat als er geen mogelijkheden zijn voor een verbouwingshypotheek? Dan kunt u misschien wel een persoonlijke lening afsluiten. Daarbij draait het immers niet om de waarde van de woning, maar alleen om uw inkomen. Er zijn zelfs speciale verbouwingsleningen.

Een voordeel van een persoonlijke lening is dat er geen kosten komen kijken bij het afsluiten ervan. Dat is met het afsluiten van een hypotheek wel anders. Aan de andere kant is de rente over een persoonlijke lening hoger dan de hypotheekrente. Wel is die rente – net als hypotheekrente – fiscaal aftrekbaar als het geleende geld aan de eigen woning besteed wordt. Afhankelijk van uw situatie kan een persoonlijke lening voor verbouwing een prima alternatief zijn.

Vragen? Stel ze onze adviseurs!

Verschillende vormen verbouwingshypotheek

Omdat u extra geld wilt lenen voor verbouwing, hebben we het over een 'verbouwingshypotheek'. Die verbouwingshypotheek kan verstrekt worden in één van de volgende vormen:

Welke vorm u ook kiest, waarschijnlijk wilt u wel dat uw hypotheekrente over de verbouwingshypotheek onder de hypotheekrenteaftrek valt. Sinds 2013 geldt daarbij de eis dat u kiest voor een annuiteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.