Misschien denkt u dat hypotheken ingewikkeld zijn. U heeft in de loop der jaren zoveel gehoord en gelezen over hypotheken en de belastingregels, dat u bang bent dat u het allemaal niet zult begrijpen. Bent u een starter, dan valt dit waarschijnlijk enorm mee. Omdat u voor het eerst een eigen huis koopt, heeft u met allerlei hypotheekvormen en oude belastingregels niets te maken. Wel zo makkelijk. Welke belastingregels voor u gelden, leest u op deze pagina. Bij oversluiten en verhuizen gelden totaal andere belastingregels.

Wilt u weten welke hypotheekrente op dit moment voor u geldt? Bekijk dan direct de actuele hypotheekrentes!

Belastingregels bij aankoop eerste woning

Voor u als starter gelden de belastingregels zoals we die bespreken op de pagina Voorwaarden hypotheekrenteaftrek. We vatten de belangrijkste hier nog even voor u samen.

  • Hypotheek gebruiken voor eigen woning
  • Verplicht aflossen op de hypotheek
  • Hypotheekrenteaftrek duurt niet langer dan 30 jaar

Afhankelijk van hoe hoog uw inkomen is kunt u bovendien te maken krijgen met het teruglopende percentage belastingvoordeel. Dit betekent dat uw netto maandlasten ieder jaar wat stijgen als u veel verdient.

Hypotheek gebruiken voor eigen woning

De rente van uw hypotheek kan alleen aftrekbaar zijn voor de belastingen als u het geleende geld heeft gebruikt voor uw eigen huis. Voor de aanschaf natuurlijk, maar ook voor onderhoud of verbetering (verbouwing). Doet u iets anders met het hypotheekgeld, zoals een auto of boot kopen? Dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar.

Als eigen huis geldt alleen de woning waar u echt woont, dat kan er maar één zijn. Voor een tweede huis (of dat nu in Nederland of in het buitenland is) krijgt u dus géén hypotheekrenteaftrek.

Verplicht aflossen op de hypotheek

Sinds 1 januari 2013 geldt voor nieuwe hypotheken de eis dat er ieder jaar echt op afgelost wordt: de aflossingseis. Die aflossing mag u doen met een annuiteitenhypotheek of met een lineaire hypotheek. Meer smaken zijn er niet meer. Alle andere hypotheekvormen kunt u negeren, ze zijn voor u niet meer mogelijk als u wilt dat de hypotheekrente aftrekbaar is. Voor u is het dus helemaal niet zo ingewikkeld om een hypotheekvorm te kiezen.

Hypotheek duurt niet langer dan 30 jaar

De hypotheekrenteaftrek duurt niet langer dan 30 jaar. Het aflossen van uw hypotheek mag dan ook niet langer duren dan die 30 jaar. Korter mag natuurlijk wel. Die regel geldt trouwens voor iedereen met een hypotheek, ook degenen die vóór 2013 begonnen.

De 30 jaar begint te tellen op het moment dat u de hypotheek afsluit. Dus koopt u in 2015 een huis, dan loopt de renteaftrek tot uiterlijk 2045. Gaat u over een paar jaar verbouwen en verhoogt u daarvoor dan uw hypotheek? Voor het extra hypotheekdeel gaat de 30 jaar op dat moment in.