Vraag:

Als het over nieuwbouwwoningen gaat hoor ik vaak de termen meerwerk en minderwerk. Wat moet ik me voorstellen bij meerwerk en minderwerk?

Antwoord:

Een nieuwbouwwoning wordt in principe gebouwd volgens een standaard bouwplan. In de technische beschrijving van het nieuwbouwhuis is van alles vastgelegd: van de baksteen tot de plek van de stopcontacten. Natuurlijk kunt u de woning precies zo laten bouwen. Het komt echter vaak voor dat de koper op specifieke punten andere wensen heeft dan wat er in de technische beschrijving staat. Misschien wilt u leidingen laten verleggen, stopcontacten op een andere plek, een gebouwde woonkamer of een andere badkamer. Soms zit het sanitair (badkamer, keuken en toilet) helemaal niet in de standaard oplevering - dan wordt de woning casco aangeboden en regelt u die elementen zelf.

De aannemer kan een heleboel zaken tijdens de bouw anders doen dan standaard. Daarvoor heeft hij een lijst gemaakt van extra werkzaamheden die mogelijk zijn. Dat noemen we de meerwerklijst. U kunt dus van alles aanpassen - daar zijn alleen altijd wel kosten aan verbonden. Deze kosten van meerwerk kunt u meefinancieren in uw hypotheek.

Minderwerk is het tegenovergestelde. Stel dat er in het bouwplan een standaardkeuken is opgenomen, terwijl u liever na oplevering zelf uw keuken plaatst of laat plaatsen. Dan kan de keuken geschrapt worden door de aannemer, waardoor u minder hoeft te betalen voor de nieuwbouwwoning.

Alles over het kopen en financieren van een nieuwbouwhuis