Vraag:

In mijn hypotheekofferte staan twee percentages vermeld bij de hypotheekrente: nominaal en effectief. Wat wordt bedoeld met effectieve rente?

Antwoord:

De nominale hypotheekrente is de rente waarmee uw maandlast berekend wordt. Toch betaalt u in feite meer dan dat percentage. Dat komt doordat u de hypotheeklast per maand vooruitbetaalt.

Als u het maandbedrag steeds op een spaarrekening zou laten staan en aan het eind van het jaar in één keer betaalt, ontvangt u rente op uw spaarrekening. Die rente loopt u mis doordat u uw hypotheek per maand betaalt. Kijkt u er op die manier naar, dan betaalt u eigenlijk méér dan het nominale percentage.

Dat renteverlies is meegerekend in de effectieve hypotheekrente. Dat is dan ook iets hoger dan het nominale percentage. Bij betaling per jaar zou het exact gelijk zijn.

Overigens kunnen in de effectieve hypotheekrente ook eventuele kosten verwerkt zijn. Zo laat de effectieve rente zien wat uw hypotheek werkelijk kost. Als u hypotheken met elkaar vergelijkt is dat het zuiverst als u naar de effectieve hypotheekrente kijkt.

Meer informatie over verschillende termen in de hypotheekofferte