Bij het kiezen van een hypotheek draait het allereerst om de hypotheekvorm die het beste bij u past. Is die duidelijk, dan gaat u kijken naar de hypotheekrente. Daarnaast zijn ook verschillende voorwaarden van belang bij uw uiteindelijke keuze voor een hypotheek. Op deze pagina vindt u een overzicht van de belangrijkste rentevormen en hypotheekvoorwaarden.

Bent u op zoek naar de meest geschikte hypotheek in uw situatie? Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes en voorwaarden.

Welke informatie is relevant voor u?

Misschien zijn niet alle onderwerpen even belangrijk voor u. Dat hangt onder andere af van uw situatie. Bent u een starter op de woningmarkt, of heeft u al een huis met een hypotheek? Per situatie hebben we uitgewerkt welke informatie over hypotheekrente en voorwaarden voor u specifiek van belang is:

Ga direct naar informatie over hypotheekrente en hypotheekvoorwaarden voor:
Starters
Verhuizen
Oversluiten

Rentevormen en hypotheekvoorwaarden

Hypotheekofferte

Als u een hypotheek aanvraagt krijgt u om te beginnen een offerte. Daarin staat wat de geldverstrekker u aanbiedt. Niet alles wat in een hypotheekofferte staat is voor iedereen vanzelfsprekend. Meer informatie over de inhoud vindt u op onze pagina over de Hypotheekofferte.

Hypotheekrente

Eigenlijk is hypotheekrente heel eenvoudig. Het is een percentage dat u per jaar aan rente betaalt over uw openstaande hypotheek. Met openstaande hypotheek bedoelen we het geleende geld dat nog niet is terugbetaald.

Voorbeeld hypotheekrente

Carla heeft enkele jaren geleden een hypotheek afgesloten van € 200.000. Door aflossingen staat er op dit moment nog € 180.000 open. Haar rente staat op 4%. Zolang de schuld gelijk blijft betaalt ze in een jaar € 7.200 (4% van € 180.000) aan hypotheekrente. Per maand is dat € 600 (€ 7.200 gedeeld door 12 maanden).

Rentevormen en speciale rentevormen

Wat hypotheekrente ingewikkelder maakt is de vraag hoe dat percentage bepaald wordt. We kennen de vaste en de variabele hypotheekrente, maar in een hypotheekofferte staan ook de nominale en effectieve hypotheekrente vermeld. De hoogte van de rente hangt samen met de rentevastperiode en met de zogeheten 'risicoklasse'. Deze rentebegrippen leggen we uit op de pagina Rentevormen.

Daarnaast zijn er nog allerlei mogelijkheden voor speciale rentevormen, zoals een instaprente, een rentebedenktijd, een plafondrente en een bandbreedterente. Hieraan besteden we aandacht op de pagina Speciale rentevormen.

Hypotheekvoorwaarden

Naast de hypotheekvorm en de hypotheekrente kunnen nog andere voorwaarden een rol spelen bij uw hypotheekkeuze. Denk aan de mogelijkheid om de hypotheek hoger te laten inschrijven, het maximale percentage dat u vervroegd mag aflossen, het wel of niet mogen meenemen van uw hypotheek naar een nieuwe woning. We bespreken ze op de pagina Hypotheekvoorwaarden.