U heeft een eigen woning en wilt gaan verhuizen naar een ander koophuis. Voor die nieuwe woning heeft u waarschijnlijk wel weer een hypotheek nodig. Dus moet u opnieuw beslissingen nemen over wat voor hypotheek dat wordt. Welke hypotheekvorm, welk hypotheekbedrag en bij welke bank. Daarbij let u natuurlijk op de hypotheekrente en de voorwaarden..

Bij het verhuizen naar een andere koopwoning gelden enkele specifieke aandachtspunten. Op deze pagina bespreken we waar u op moet letten.

Benieuwd naar de actuele hypotheekrentes voor nieuwe hypotheken? Vergelijk direct online een groot aantal hypotheken.

NHG bij verhuizen

Misschien denkt u dat Nationale Hypotheek Garantie (NHG) alleen bij de eerste aankoop van een eigen huis. Dat klopt niet. Ook als u verhuist kunt u een hypotheek met NHG aanvragen. Natuurlijk moet u wel aan de NHG-voorwaarden voldoen. Bij een volgende koophuis geldt vaak dat het om een duurder huis gaat, en zou het kunnen dat u het grensbedrag voor NHG overschrijdt.

Uw huidige hypotheek

Met uw verhuisplannen denkt u misschien niet meer zo na over uw huidige hypotheek. Toch is het belangrijk dat wel te doen, om de volgende redenen:

  • Misschien is er sprake van een verhuisboete?
  • Is er een verhuisregeling voor het meenemen van uw hypotheek naar uw nieuwe huis?
  • Kunt u uw hypotheekvoorwaarden overdragen aan de koper van uw huidige woning?

Verhuisboete?

Is uw huidige hypotheek een budgethypotheek? Dan zou het kunnen dat de bank u een boete in rekening brengt voor het vervroegd aflossen van uw hypotheek. Normaal gesproken is dat bij verkoop van de woning niet aan de orde, maar bij sommige voordeelhypotheken is die voorwaarde wel gesteld. Zorg ervoor dat u hiervan vooraf op de hoogte bent, zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Verhuisregeling

Verder is het bij een verhuizing de moeite waard om te kijken of het zinvol is om uw huidige hypotheek mee te nemen. Afhankelijk van de rente en voorwaarden die u destijds heeft afgesproken kan het gunstig zijn om de hypotheek mee te verhuizen. U moet dan wel gewoon opnieuw naar de notaris, het hypotheekrecht komt immers op een ander huis te liggen. Voor het oude hypotheekbedrag blijft de rente dan gelijk. Sluit u voor de nieuwe woning een hogere hypotheek af, dan geldt voor het hogere deel wel de actuele hypotheekrente.

Uiteenlopende voorwaarden

Niet elke hypotheek kent een verhuisregeling, en de voorwaarden verschillen sterk per bank. Ga daarom goed na of er een verhuisregeling bij uw hypotheek hoort, en hoe die eruit ziet.

Overdragen hypotheekrente en voorwaarden

Wilt u uw hypotheek niet meenemen naar uw nieuwe huis? Misschien is het mogelijk en gunstig om uw huidige hypotheekvoorwaarden over te dragen aan de koper van uw huidige woning. Andersom zou het ook kunnen dat de huidige eigenaar van uw nieuwe huis een hypotheek heeft met een enorm voordelige hypotheekrente. Wie weet, kan die overgedragen worden?

Vindt u dit lastige materie en wilt u het bespreken met een hypotheekspecialist? Neem contact op met één van onze adviseurs!