Uw hypotheek is meer dan een geldbedrag met een hypotheekrente en een rentevastperiode. Het is een overeenkomst met de bank, waarbij zowel u als de bank rechten en plichten heeft. Die rechten en plichten staan in de hypotheekvoorwaarden. Ze kunnen per hypotheek behoorlijk verschillen en zijn daarom belangrijk bij de keuze van de hypotheek die het beste bij u past. Op deze pagina vindt u een aantal belangrijke hypotheekvoorwaarden.

Wilt u hypotheken vergelijken op rente en voorwaarden? Vergelijk direct online de actuele rentes en hypotheekvoorwaarden.

Voorwaarden meewegen bij vergelijken hypotheken

Veel mensen kijken alleen naar de hypotheekrente als ze hypotheken vergelijken. U doet er echter verstandig aan om ook naar de voorwaarden te kijken. De hypotheekvoorwaarden die wij speciaal onder de aandacht willen brengen zijn:

  • Extra geld lenen
  • Extra aflossen op de hypotheek
  • De hypotheek helemaal aflossen
  • De hypotheek meenemen bij verhuizen

Extra geld lenen

Vermoedt u dat u in de toekomst misschien eens een extra hypotheekbedrag wilt opnemen? Dan is het verstandig om daar bij het afsluiten van uw hypotheek al rekening mee te houden. U kunt de hypotheek daarvoor 'hoger laten inschrijven' bij de notaris. Dat betekent dat u bij de notaris een hoger bedrag laat vastleggen voor het hypotheekrecht van de bank. Dat geeft u kredietruimte voor later: u kunt dan extra geld lenen zonder dat u daarvoor opnieuw naar de notaris hoeft.

De meeste banken vinden het hoger inschrijven van de hypotheek geen probleem. Wel is het belangrijk dat u zich realiseert dat u te zijner tijd voor het extra bedrag wel weer gewoon een hypotheekaanvraag moet indienen met alles wat daarbij hoort. Op dat moment beoordeelt de bank uw inkomen en de woningwaarde opnieuw.

Extra aflossen

Als u uw hypotheek eerder aflost dan afgesproken kan de bank een boeterente in rekening brengen. Gelukkig mag u elk jaar een deel van de hypotheek extra aflossen zonder boete. Dat is een percentage van het bedrag dat u geleend heeft, vaak is dit 10%. Bij sommige banken is de maximale boetevrije aflossing hoger – dat kan prettig uitpakken.

Helemaal aflossen

Wilt u de hypotheek niet stukje voor stukje aflossen, maar in één keer? Als u de woning verkoopt is dat meestal boetevrij. Bij sommige hypotheken (met een extra lage budgetrente) moet zelfs bij verkoop een boete betaald worden voor het aflossen van de hypotheek.

Misschien wilt u uw hypotheek aflossen zonder dat u gaat verhuizen. Omdat u een loterij gewonnen heeft, of omdat u dan een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere bank. Dan kan er dus een boete gerekend worden. Dit hangt af van de marktrente.

Hypotheek meenemen

Heeft u een heel gunstige hypotheek lopen en koopt u een ander huis? Dan is het fijn als u die lage hypotheekrente kunt meenemen naar de nieuwe woning. We noemen dat een 'verhuisregeling'. Dit kan u veel voordeel opleveren in de toekomst. Niet iedere hypotheek heeft een verhuisregeling.

Let op met budgethypotheken! Veel banken bieden hypotheken aan met extra lage rentes. Vaak gelden dan echter ook zeer magere voorwaarden. Controleer goed wat die voorwaarden voor u kunnen betekenen!