U koopt voor het eerst een huis. Ook het afsluiten van een hypotheek is dus voor u waarschijnlijk de eerste keer. Ongetwijfeld weet u dat u bij het kiezen van een hypotheek moet letten op de hypotheekrente. Een hypotheek is alleen méér dan een rentepercentage. U doet er verstandig aan om ook naar de voorwaarden te kijken. Op deze pagina gaan we in op de voorwaarden die voor u als starter van belang zijn. Bij verhuizen en oversluiten gelden voor een deel andere voorwaarden.
Benieuwd naar de voorwaarden en actuele hypotheekrentes die voor u gelden? Vergelijk direct online een groot aantal hypotheken.
U moet verschillende keuzes maken, en die keuzes kunnen behoorlijke gevolgen hebben voor uw financiën nu en in de toekomst. Om welke keuzes gaat het?
Voor u als starter op de woningmarkt is er een aantal specifieke aandachtspunten qua hypotheekrente en voorwaarden.
Bij het afsluiten van een hypotheek is de verleiding groot om alleen te kijken naar de laagste hypotheekrente. Die geeft u immers de laagste maandlast. Maar: de allerlaagste hypotheekrente hoort vaak bij hypotheken met magere voorwaarden. Ze heten 'budgethypotheken' of 'voordeelhypotheken'.
Die magere voorwaarden kunnen u later veel geld kosten. Bijvoorbeeld dat er ook bij aflossing door verkoop van de woning een boete in rekening gebracht kan worden. Zo'n boete is er normaal gesproken niet. Het is erg vervelend als u daar bij verkoop onverwacht mee geconfronteerd wordt.
Met name bij lange rentevastperiodes en een lage hypotheekrente kan een goede verhuisregeling een erg waardevolle voorwaarde blijken. Dan kunt u bij verhuizing de lage hypotheekrente meenemen naar uw volgende woning.
Als u onzeker bent over de keuze van de rentevastperiode kan de instaprente een uitkomst lijken. U heeft dan meestal twee jaar de tijd om het moment te kiezen waarop u zich voor een langere periode vastlegt. De vraag is echter of u dan wel weet wat u nu niet kunt kiezen. En of het er niet op zal neerkomen dat u de hypotheekrente uiteindelijk pas aan het eind van de instapperiode werkelijk vastzet, omdat het dan wel moet.
In de praktijk wordt deze mogelijkheid vooral gebruikt door mensen die verwachten dat de hypotheekrente de komende tijd gaat dalen. Door de rente niet nu, maar over een tijdje vast te zetten kunt u gebruik maken van die gedaalde rente. Realiseert u zich wel dat een stijgende hypotheekrente juist in uw nadeel uitpakt.
Een valkuil bij hypotheken is de geldigheid van de hypotheekofferte. Daarmee bedoelen we hier niet de periode die u heeft om te kiezen of u de offerte tekent. Het gaat om de einddatum van de geldigheid van de getekende offerte. Deze is vaak drie maanden, maar kan ook twee maanden zijn of een jaar. Vóór deze datum moet de hypotheekakte bij de notaris getekend zijn.
Zolang de offerte geldig is weet u zeker dat uw hypotheekrente uiteindelijk niet hoger wordt. Als de offerte verlopen is kunt wel een nieuwe aanvragen, alleen geldt dan de rente van dat moment. Is de hypotheekrente intussen gestegen, dan worden uw maandlasten daardoor hoger waar u vanuit ging.
Sommige banken bieden de mogelijkheid om de geldigheid van de hypotheekofferte te verlengen als dat nodig is. Daarvoor betaalt u dan wel kosten (bereidstellingsprovisie), in ruil daarvoor houdt u de afgesproken (lagere) hypotheekrente vast.