Vraag:

Wij hebben al jaren een spaarhypotheek. Nu hoor ik dat de bankspaarhypotheek eigenlijk beter is. Wat is het verschil?

Antwoord:

Een bankspaarhypotheek is niet per definitie beter dan een spaarhypotheek. Het ligt aan uw persoonlijke situatie welke vorm beter past. Het verschil zit in de manier waarop kapitaal wordt opgebouwd om de hypotheek later mee af te lossen. Bij een spaarhypotheek gebeurt dat in een spaarverzekering, bij een bankspaarhypotheek op een bankspaarrekening.

Er zit in de bankspaarhypotheek geen automatische overlijdensrisicodekking. Dat is bij de spaarhypotheek wel het geval. Die dekking is meestal wel nodig, en kan bij de bankspaarhypotheek los afgesloten worden. Daardoor kunt u kiezen voor de goedkoopste overlijdensrisicoverzekering, vaak ruim goedkoper dan de dekking in de spaarhypotheek. Dat maakt dat de bankspaarhypotheek vaak goedkoper uitpakt.

Ook is de bankspaarhypotheek transparanter door die losse elementen. Er is geen onduidelijke kostenstructuur, u weet precies waar u voor betaalt. Tot slot valt het opgebouwde kapitaal op een bankspaarrekening onder het depositogarantiestelsel, terwijl er voor spaarverzekeringen geen garantieregeling is.

Meer over de spaarhypotheek
Meer over de bankspaarhypotheek