Vraag:

Bij de koop van een ander huis moet je soms overbruggen. Maar waarom zijn er dubbele maandlasten bij een overbruggingshypotheek?

Antwoord:

Als de koop van uw nieuwe huis bij de notaris passeert vóór de verkoop van uw huidige woning kan dat een financieel gat opleveren. Dit speelt als u voor het betalen van het nieuwe woning een stuk overwaarde uit uw huidige huis nodig heeft. Dat geld is nog niet beschikbaar, want de woning is nog niet verkocht.

Afhankelijk van de zekerheid van de verkoop willen banken u die overwaarde vaak wel voorschieten. Dat noemen we een overbruggingskrediet, of overbruggingshypotheek. Deze lening wordt afgelost zodra de verkoop van uw huidige woning bij de notaris passeert.

De periode van overbrugging is wel een dure periode. U heeft dan twee hypotheken te betalen: de lasten van de hypotheek op uw huidige woning lopen door, terwijl de lasten van de hypotheek op uw nieuwe woning ook al zijn ingegaan. Dat bedoelen ze met dubbele maandlasten. Maar er komt nog iets bij: de rente die u moet betalen over de overbruggingslening. Al met al kunnen de totale maandlasten bij een overbruggingshypotheek dus meer dan verdubbelen.

Meer informatie over de overbruggingshypotheek