Uit elkaar gaan is een ingrijpende gebeurtenis. Persoonlijk natuurlijk, maar ook financieel. Heeft u het huis waarin u woont op twee namen staan? Dan moet er iets gebeuren met uw huis en uw hypotheek. Op deze pagina gaan we in op de mogelijkheden die u heeft voor uw hypotheek bij een scheiding.

Gaat u uit elkaar terwijl u een eigen huis heeft? Neem met uw hypotheekvragen gerust contact op met één van onze deskundige adviseurs

Wat gebeurt er met het huis?

Als u en uw partner uit elkaar gaan zult u waarschijnlijk niet onder één dak blijven wonen. Eén van beiden vertrekt in ieder geval. Of allebei. Wat gaat er gebeuren?

  • De woning wordt verkocht en de hypotheek afgelost
  • Eén van beiden blijft in het huis wonen

Verkoop woning

Het kan uw eigen gezamenlijke keuze zijn om de woning te verkopen. Vaak kan het helaas niet anders, omdat u en uw ex-partner allebei niet in staat zijn om de hypotheek alleen te betalen. Dan zit er niets anders op dan het huis in de verkoop te zetten. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn de aansprakelijkheid en de verdeling.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Zolang de woning niet verkocht is en de hypotheek niet afgelost, blijft u samen aansprakelijk voor de hypotheek. Ook als u zelf niet meer in het huis woont kan de bank u aanspreken op het betalen van de maandlasten. U heeft bij het afsluiten samen getekend voor de hypotheek, u bent en blijft samen verantwoordelijk totdat de hypotheek is afgelost. Het maakt daarbij niet uit of u bijvoorbeeld samen de afspraak heeft gemaakt dat de hypotheeklasten zolang betaald moeten worden door degene die in het huis blijft wonen tot het verkocht is.

Verdeling verkoopwinst of restschuld

Als de verkoop geregeld is zal de notaris de hypotheek aflossen uit de verkoopopbrengst. Dat zal meestal niet exact uitkomen. Er kan onder de streep geld overblijven of juist geld tekort zijn.

  • Is er geld over?Die verkoopwinst verdeelt u onderling volgens de afspraken die u daarover heeft gemaakt.
  • Blijft er een restschuld over?Dan moet de bank toestemming geven voor een verdeling. Vaak zal de bank hier nog steeds willen dat de restschuld op twee namen blijft staan. Dat geeft de bank meer mogelijkheden om het geld terug te halen.
    Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Als u aan alle voorwaarden voldoet kan uw restschuld worden kwijtgescholden. Lees hierover meer op de pagina NHG Betalingsproblemen.

Eén van beiden neemt huis over

Als één van de ex-partners in het huis wil blijven wonen moet de hypotheek op één naam komen te staan. Of dat kan ligt aan de financiële situatie. U moet dan aan de bank laten zien dat u de lasten van de hypotheek in uw eentje kunt dragen. Hiervoor kan de bestaande hypotheek aangehouden worden, of een nieuwe hypotheek afgesloten.

Overweegt u het afsluiten van een nieuwe hypotheek bij het overzetten van de woning op één naam? Maak dan een goede vergelijking van hypotheken!

Een minder voorkomende situatie is dat de hypotheek wordt overgezet op twee namen. Dit speelt als één van de ex-partners een nieuwe relatie heeft en zij samen de hypotheek overnemen. Ook dit kan eventueel met de bestaande hypotheek.

De aandachtspunten die in deze situatie gelden zijn wederom de aansprakelijkheid en de verdeling.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Bij het overnemen van de hypotheek door uw ex-partner (al dan niet met een ander) krijgt u 'ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid'. Vanaf dat moment bent u niet meer verantwoordelijk voor de hypotheek. Tot dat moment wel, ook al woont u allang niet meer in het huis.

Verdeling overwaarde of onderwaarde

Als één van de partners het huis overneemt is een belangrijke vraag hoe het zit met de waarde. Er moet immers verrekend worden.

  • Is de hypotheek lager dan de waarde van de woning?Dan zit er overwaarde in het huis. Die overwaarde moet natuurlijk verdeeld worden tussen u beiden. Dat gebeurt volgens de afspraken die jullie hier samen over maken. Blijft u er wonen? Misschien heeft u dan extra geld nodig om uw ex-partner te kunnen uitkopen. Vaak heeft u daarvoor een hogere hypotheek nodig.
  • Is de hypotheek hoger dan de waarde van de woning?Andersom moet de vertrekkende partner bijbetalen als er sprake is van onderwaarde. Er is meer schuld dan de woning waard is, daar zal degene die verhuist meestal een deel van moeten betalen. Dit verrekent u bij het maken van onderlinge afspraken over het verdelen van alle spullen die u samen heeft.