Is uw inkomen niet om over naar huis te schrijven, terwijl in datzelfde huis wel een forse overwaarde zit? Dan kan het een idee zijn om de overwaarde in uw woning te gebruiken om uw inkomen mee te verhogen. Deze optie wordt met name toegepast door senioren om het pensioen(inkomen) aan te vullen. Er bestaan specifieke producten voor pensioengerechtigden die een deel van hun overwaarde als extra inkomen willen gebruiken.

Overwaarde opnemen? Laat een expert u helpen!

Wat is overwaarde?

De eerste vraag is: wat is overwaarde? Het betekent dat de waarde van uw woning hoger is dan het bedrag dat openstaat aan hypotheek. Zou u het huis op dit moment verkopen, dan is de overwaarde wat u overhoudt aan die verkoop. Een som geld die nu in de stenen van uw woning zit.

Hoe ontstaat overwaarde?

Overwaarde kan op verschillende manieren ontstaan en groeien:

  • Bij de aankoop van het huis heeft u er eigen geld in gestoken
  • Sinds de aankoop is de waarde van uw woning gestegen
  • Sinds de aankoop heeft u aflossingen gedaan op uw hypotheek

Kortom: elke situatie waarin de waarde van uw huis stijgt en/of de hypotheek lager wordt, zorgt voor een groei van de overwaarde. Of - als uw hypotheek nu nog hoger is dan de waarde - voor een stap richting overwaarde.

Extra inkomen welkom

Nu kan het zo zijn dat uw inkomen niet op een geweldig niveau ligt. Bijvoorbeeld doordat:

  • u met pensioen bent en uw pensioenvoorziening niet optimaal is
  • u eerder bent gestopt met werken en de periode tot uw pensioen moet overbruggen
  • u werkloos of arbeidsongeschikt bent geraakt
  • u een periode niet of minder werkt vanwege zorgtaken

Wat de oorzaak van uw beperkte inkomen ook is... als u een forse overwaarde heeft in uw woning is het wellicht mogelijk om die te benutten voor een aanvulling op uw inkomen. Dat geeft extra ruimte om prettig van te leven!

Inkomen te laag voor extra hypotheek?

In beginsel is er inkomen nodig om een hypotheek af te sluiten. De maandlasten moeten immers betaald worden aan de bank, daar zijn inkomsten voor nodig. Niet voor niets vraagt de bank bij een hypotheekaanvraag om bewijs van voldoende en stabiel inkomen.

...niet bij genoeg overwaarde!

De gedachte dat het niet mogelijk is om meer hypotheek te krijgen bij een (te) laag inkomen is dan ook begrijpelijk. Toch is er vaak wel iets mogelijk - als er maar genoeg overwaarde in uw woning zit.

Dit geldt vooral voor huizenbezitters die de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt hebben. Voor deze groep gelden soms ruimere normen (lees hier hoe dat werkt) en bovendien zijn voor deze groep specifieke producten op de markt zoals een opeethypotheek. Vaak is er veel meer mogelijk dan u denk!

De overwaarde-experts van NHP weten er alles van en kunnen u snel duidelijkheid geven over de mogelijkheden die er zijn en welke oplossing voor u het meest geschikt is!

Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden? We bespreken het graag met u - gratis en vrijblijvend. Bel 088 - 495 4000 of maak direct een afspraak.