Veel senioren in Nederland hebben een eigen woning. Vaak al vele jaren. Dankzij de enorme waardestijgingen op de huizenmarkt en deels ook dankzij aflossingen op de hypotheek, is er vaak sprake van een flinke overwaarde. Maar wat heeft u eraan als er flink wat vermogen opgebouwd zit in uw huis maar u ondertussen te weinig geld heeft om prettig te leven?

Overwaarde verzilveren met opeethyoptheek

Steeds meer senioren willen de overwaarde in hun woning verzilveren. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze overwaarde op te nemen. Op deze pagina gaan we in op de opeethypotheek (ook wel verzilverhypotheek genoemd).

Uw overwaarde verzilveren? Laat een expert u helpen!

Wat is een opeethypotheek?

De term opeethypotheek of verzilverhypotheek wordt gebruikt voor verschillende hypotheekconstructies. Wij verstaan onder een opeethypotheek een hypotheek met de volgende kenmerken:

  • De hypotheek is specifiek bedoeld voor senioren. Voor de meeste producten geldt dat de pensioengerechtigde leeftijd bereikt moet zijn. Soms kan een opeethypotheek ook in de jaren voor pensionering afgesloten worden.
  • Bij de opeethypotheek "eet u een deel van de overwaarde op". Anders gezegd: u verzilvert de overwaarde die opgebouwd is in het huis. Er moet dus sprake zijn van overwaarde. Sommige producten zijn zelfs alleen mogelijk als die overwaarde heel fors is.
  • De extra hypotheek die geleend wordt is aflossingsvrij. Hierbij zijn 2 mogelijkheden: het bedrag wordt volledig ineens uitgekeerd of via maandelijkse uitkeringen. Welke keuze voor u interessant is, hangt er vanaf of u met het geld iets wilt kopen of dat u een maandelijkse aanvulling op uw inkomen wenst.
  • Over de lening is uiteraard rente verschuldigd. Deze rente hoeft u niet te betalen: die wordt opgeteld bij de schuld.

Hoe werkt het?

Bij een opeethypotheek wordt de bestaande hypotheek (als er sprake is van een bestaande hypotheek) overgesloten. Het bedrag dat u uitgekeerd wilt hebben komt daar als extra bedrag bovenop. Kiest u voor maandelijkse uitkeringen, dan wordt uw hypotheek elke maand een beetje hoger. De rente die u verschuldigd bent, verhoogt ook elke maand het geleende bedrag.

Rente op rente - risico

Omdat de rentelasten bijgeschreven worden is de opeethypotheek dus extra interessant voor senioren met een verhoudingsgewijs laag inkomen. Toch schuilt hier ook een groot risico in. U betaalt namelijk rente op rente. En omdat die rente hoger is dan op normale hypotheken, kan dat best hard gaan. Zeker als de rentes gaan stijgen.

Dalende huizenprijzen - risico

Een extra risico kan ontstaan als de huizenprijzen gaan dalen. Want de bank zal de verhouding tussen uw hypotheek en de waarde van uw woning in de gaten houden (de Loan to Value). Er zijn zelfs opeethypotheken waarbij u verplicht wordt de hypotheek af te lossen op het moment dat er een maximum bedrag of een maximum Loan to Value bereikt wordt. Het kan dus zijn dat u dan gedwongen bent het huis te verkopen.

Het is verstandig om u goed te laten informeren voor u een opeethypotheek afsluit. Vaak zijn er andere manieren om overwaarde op te nemen die gunstiger uitvallen.

Weten welke optie in uw situatie het beste uitvalt? Maak een vrijblijvende afspraak met een expert van NHP. Bel 088 - 495 4000 of maak een afspraak.

Welke fiscaliteiten zijn van belang?

Om de hypotheekrente die u betaalt af te mogen trekken van uw inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting, moet aan de specifieke regels van de hypotheekrenteaftrek voldaan worden. Een belangrijke regel daarbij is dat het geleende bedrag besteed moet worden aan het aanschaffen, verbeteren of verbouwen van uw eigen woning. Als u het geld voor andere dingen gebruikt, is de hypotheekrente niet aftrekbaar.

Hypotheekrenteaftrek

Lost u met de opeethypotheek een lopende hypotheek af die wel aan de regels voldoet, dan blijft de hypotheekrenteaftrek voor dat deel van de hypotheek van kracht. De rente over andere opgenomen bedragen zijn alleen aftrekbaar als het geld dus voor de eigen woning gebruikt wordt. Maar meestal zal dat niet het geval zijn en dan is de rente niet aftrekbaar. De rente die u betaalt over de bijgeschreven rente is sowieso niet aftrekbaar.

Vermogensbelasting in box 3

Wordt het geld gebruikt voor consumptieve doelen (zoals een grote uitgave of een tweede woning), dan is de dus rente niet aftrekbaar. De hypotheek komt dan in box 3. In box 3 moet u ieder jaar aangeven wat het saldo van uw vermogen en schulden is. Bij een positief saldo, kan het zijn dat u vermogensbelasting moet betalen. Door het afsluiten van de opeethypotheek kan het zijn dat dit saldo lager wordt (uw schulden nemen toe) en dat u dus minder belasting hoeft te betalen.

Waar kan ik terecht voor deze optie?

Er zijn verschillende partijen die een opeethypotheek aanbieden. Als u iets met uw overwaarde wilt doen, adviseren wij u om alle opties op een rij te (laten) zetten zodat u zeker weet dat u de beste oplossing kiest.

Welke keuze past het beste bij u? Bel 088 - 495 4000 of klik hier.