Het is fijn om een behoorlijke financiële buffer te hebben: geld waar u op ieder moment bij kunt als u het ergens voor nodig hebt. Het leven zit nu eenmaal vol onverwachte - soms kostbare - gebeurtenissen.

Wanneer u wel overwaarde in uw woning heeft maar onvoldoende direct toegankelijk geld... dan kan het een idee zijn om uw buffer te versterken vanuit die overwaarde.

Overwaarde opnemen? Wij helpen u graag!

Overwaarde in uw woning

Overwaarde in uw woning noemen we ook wel 'geld in de stenen'. Uw huis heeft een bepaalde waarde: als u het zou verkopen, krijgt u een bedrag van de koper. Op dat huis rust veelal een hypotheek. Het openstaande hypotheekbedrag wordt bij verkoop terugbetaald aan de bank. Wat er daarna nog van de verkoopprijs overblijft noemen we overwaarde.

Niet verkopen, wel overwaarde

Ook als u de woning niet verkoopt kan er prima sprake zijn van overwaarde: als de verkoopwaarde van uw huis ruim hoger ligt dan de hypotheek die nog openstaat. U weet dan dat u bij verkoop een mooi bedrag zou overhouden, alleen wilt u (nog) helemaal niet verkopen.

Overwaarde benutten

Er zijn verschillende mogelijkheden om dan toch iets met het geld van de overwaarde te doen - een deel van het geld 'uit de stenen' te halen. Wat daarin mogelijk en verstandig is hangt af van uw situatie en wensen.

Financiële buffer

Hoe is het gesteld met uw direct opneembare reserves? Kunt u financiële tegenvallers gemakkelijk opvangen vanuit uw spaarrekening of door beleggingen te verkopen? Of zit u eigenlijk krap bij kas en kan uw buffer wel versterking gebruiken? Die versterking zóu kunnen komen vanuit de overwaarde van uw woning!

Hypotheekrente en spaarrente

Het klinkt misschien niet heel logisch: een hypotheek afsluiten om het geld op uw spaarrekening te zetten. De rente op die spaarrekening is altijd lager dan de hypotheekrente die u moet betalen. Per saldo kost die sterkere financiële buffer u dan dus geld, dat is belangrijk om te realiseren.

Krediethypotheek

Een alternatief voor geld opnemen en op uw spaarrekening zetten is de krediethypotheek. Dan heeft met de bank afgesproken dat u geld kunt opnemen tot een afgesproken limiet, het maakt niet uit voor welk doel. Op het moment dat u geld nodig heeft kunt u er direct bij - dat is prettig. Zolang u niets opneemt kost het u ook niets. Onze overwaarde-experts weten er alles van en vertellen u graag meer!

Uw buffer versterken van uit uw overwaarde? Zullen we er gratis en vrijblijvend over van gedachten wisselen? Bel 088 - 495 4000 of maak direct een afspraak.