U heeft een behoorlijke overwaarde in uw woning: de waarde is veel hoger dan de hypotheek die nog openstaat. Die overwaarde kunt u voor van alles gebruiken - bijvoorbeeld om uw kinderen financieel te ondersteunen.

Overwaarde opnemen? Laat een expert u helpen!

Overwaarde in uw huis

Met overwaarde bedoelen we dat uw woning ruim meer waard is dan het bedrag dat u nog aan de bank moet terugbetalen voor uw hypotheek. Zou u het huis op dit moment verkopen, dan wordt de hypotheek afgelost en blijft er een bedrag over - dat is uw overwaarde.

Geld uit de stenen halen

Ook als u uw huis niet gaat verkopen kan er overwaarde zijn: het verschil tussen de verkoopwaarde en uw openstaande hypotheek. Als u dat geld ergens voor nodig heeft kunt u het 'uit de stenen' halen. De overwaarde benutten.

Kinderen helpen met geld uit uw woning

Eén van de redenen waarvoor mensen vaak hun overwaarde verzilveren is om hun kinderen financieel te ondersteunen. Vaak erven de kinderen de overwaarde van uw woning toch al na uw overlijden. Misschien vindt u het prettig om nu al een deel van de overwaarde te benutten om uw kinderen te helpen?

Helpen bij aankoop woning, studie of bedrijf

U kunt uw kind of kleinkind bijvoorbeeld helpen bij de aankoop van een woning. Met uw hulp kan het (klein)kind net die duurdere woning aankopen of besparen op de maandlasten van de hypotheek. Ook komt het vaak voor dat mensen hun (klein)kinderen helpen bij het financieren van een studie of het starten van een onderneming.

Manieren om te helpen

Op welke manier kunt u met uw overwaarde de (klein)kinderen ondersteunen? Dat kan in de vorm van schenken of lenen.

Schenken

Met een schenking geeft u hen een bepaald bedrag. Daarbij kan het wel zijn dat daar schenkbelasting over betaald moet worden. Gelukkig kunt u bij het schenken gebruik maken van verschillende fiscale vrijstellingen. Deze zijn afhankelijk van de leeftijd van het (klein)kind en het bestedingsdoel. Zorg dat u dit goed in kaart brengt voordat u het geld vrijmaakt!

Lenen: familiebanklening

In plaats van schenken kunt u ervoor kiezen om een bedrag uit te lenen aan het (klein)kind. Deze manier wordt vaak gekozen als het geld gebruikt wordt bij de aankoop van een woning. Deze vorm van lenen staat daarom ook wel bekend onder de naam "familehypotheek"of "familiebanklening".

Rente familiehypotheek fiscaal aftrekbaar?

De rente die u ontvangt op deze lening is voor u belastingvrij. Als het geld gebruikt wordt voor de aankoop van een koopwoning, dan kan de rente - als voldaan wordt aan de fiscale eisen - voor het (klein)kind fiscaal aftrekbaar zijn. In de praktijk zal dat betekenen dat het (klein)kind de lening bij u annuitair of lineair aflost in maximaal 30 jaar. Is de lening geheel of gedeeltelijk aflossingsvrij, dan heeft het (klein)kind over dat deel van de lening geen hypotheekrenteaftrek.

In mindering op maximale hypotheek bij de bank

Let er wel op dat het bedrag wat uw (klein)kind bij u leent in mindering komt op het bedrag dat kan worden geleend bij een bank! Met deze vorm van uw hulp kan een (klein)kind dus niet méér lenen dan gebruikelijk. Een mogelijke oplossing hiervoor is dat u de door het (klein)kind aan u verschuldigde rente en aflossing door u maandelijks schenkt. Indien dit goed schriftelijk wordt vastgelegd zijn er geldverstrekkers die bereid zijn om uw familielening buiten beschouwing te laten. Dan kan het (klein)kind bij de geldverstrekker een hogere hypotheek krijgen.

Kies de juiste manier om overwaarde vrij te maken

Wat de motivatie ook is: als er overwaarde in uw woning zit en u wilt een deel van dat geld gebruiken om uw kinderen te helpen, dan zijn daar vaak wel mogelijkheden voor. Wij adviseren u om hierbij niet over één nacht ijs te gaan. Zorg dat u alles goed regelt:

  • Kies de juiste oplossing bij de juiste bank
  • Zorg dat u de afspraken met uw kind(eren) goed vastlegt. Daarmee kunt u veel discussies en problemen voorkomen. Zowel binnen de familie als met de belastingdienst.

Meer weten? Wij zijn gespecialiseerd in dit soort vraagstukken en helpen u graag! Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend. Bel 088 - 495 4000 of maak direct een afspraak

.