Vraag:

Ik wil een huis kopen maar heb niet genoeg spaargeld voor de bijkomende kosten koper. Kan ik het tekort dan lenen met een persoonlijke lening?

Antwoord:

Soms is het mogelijk om naast uw hypotheek een persoonlijke lening af te sluiten voor het financieren van uw kosten koper bij de aankoop van een woning. Het is alleen niet de bedoeling van de wet die de maximale hypotheek bepaalt. Die wet is bedoeld om u te beschermen tegen het lenen van teveel geld voor uw huis.

Dat het tóch soms kan ligt aan de manier waarop de maximale hypotheek en de maximale lening berekend worden. Er worden verschillende rekenregels voor gebruikt. Het effect daarvan is dat er soms wel ruimte is voor een extra persoonlijke lening, terwijl de hypotheek niet hoger kan. Deze ongelijkheid zal op termijn wel verdwijnen, aangezien de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) er allebei niet blij mee zijn.

U zult de bescherming vast en zeker waarderen. Aan de andere kant: als u geen woning kunt kopen moet u duur blijven huren. Dan betaalt u iedere maand een bedrag aan huur dat veel hoger ligt dan de maandlast van uw maximale hypotheek. Met het verschil daartussen kunt u ook de lasten van een persoonlijke lening betalen.

Kortom: soms kan het inderdaad - een PL afsluiten om uw kosten koper mee te financieren. Of u het verstandig vindt om dit ook te doen, dat laten we geheel aan u over.

Lees meer over het kopen van een huis zonder eigen geld