Vraag:

Mijn maximale hypotheek hangt af van de marktwaarde. Is dat een oplossing voor het meelenen van de kosten koper in de hypotheek als ik een huis wil kopen?

Antwoord:

De marktwaarde, daar kan inderdaad een oplossing zitten voor het probleem van een gebrek aan eigen geld. In beginsel is het kopen van een huis zonder eigen geld niet meer mogelijk. De maximale hypotheek is niet genoeg om de koopsom plus kosten koper mee te betalen. Die kosten koper moeten uit eigen geld betaald worden. Tenzij... tenzij er een verschil zit tussen de koopsom en de taxatiewaarde van de woning.

De maximale hypotheek gaat uit van de marktwaarde. De manier waarop die marktwaarde bepaald wordt, dat verschilt per bank. De ene bank neemt hiervoor de koopsom - de andere de taxatiewaarde. Bij de koopsom als marktwaarde is er geen ruimte, bij de taxatiewaarde wel. Tenminste: als de taxatiewaarde ruim hoger is dan het bedrag dat u voor de woning gaat betalen. Met het verschil tussen de taxatiewaarde (= de marktwaarde die u maximaal mag lenen) en de koopsom kunt u dan uw kosten koper betalen.

Wel moet u uw hypotheek dan afsluiten bij een bank die de taxatiewaarde als marktwaarde aanwijst. Gelukkig weten onze hypotheekexperts precies welke banken dat zijn, dus neem snel contact op!

Lees meer over het kopen van een huis zonder eigen geld