Vraag:

Ik wil een huis kopen en lees overal dat ik daarvoor eigen geld moet hebben. Maar ik kan toch een hypotheek afsluiten? Waarom heb ik dan eigen geld nodig?

Antwoord:

Dat u eigen geld nodig heeft om een huis te kopen komt door de wettelijke regel bij het bepalen van uw maximale hypotheek. Vroeger kon een huizenkoper de koopsom plus alle kosten lenen met een hypotheek. Dat is sinds 2012 afgebouwd: ieder jaar werd het een beetje minder en vanaf 2018 kunt u alleen de marktwaarde van de woning lenen. Alle kosten die er bij de koop komen kijken moet u dan uit eigen geld betalen.

De regering heeft deze regel doorgevoerd omdat ze de schuldenlast van de Nederlandse huizenbezitter wil beperken. Een hypotheek waarbij de kosten koper worden meegefinancierd leidt direct tot een 'onder water situatie'. Als het huis al snel weer verkocht wordt is de hypotheek hoger dan de waarde van het huis en blijft er een schuld over na de verkoop. Dat is een erg onprettige situatie. Om deze restschulden te voorkomen is deze maximale hypotheekregel ingesteld.

Soms zijn er overigens toch mogelijkheden om een huis te kopen, ook al heeft u het bedrag voor de bijkomende kosten niet op uw spaarrekening staan.

Lees meer over het kopen van een huis zonder eigen geld