Vraag:

Ik begrijp dat ik voor de hypotheekrenteaftrek een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek moet nemen. Waarom zijn de maandlasten bij lineair veel hoger?

Antwoord:

Eigenlijk is de lineaire hypotheek helemaal niet duurder dan de annuïteitenhypotheek. Als we kijken naar het totaal bedrag dat u over de hele looptijd aan de hypotheek moet betalen is de lineaire hypotheek juist goedkoper. Alleen is de maandlast in het begin wel duidelijk hoger dan die van de annuïteitenhypotheek.

Dat komt door de manier waarop de hypotheek wordt afgelost. Bij de lineaire hypotheek is de aflossing elke maand een gelijk deel (meestal 1/360e) van het hypotheekbedrag. Bovenop het stukje aflossing komt het rentebedrag. Dat wordt berekend over de openstaande schuld. Die is aan het begin nog heel hoog, dus betaalt u aan het begin veel rente.

Bij de annuïteitenhypotheek is er aan het begin maar heel weinig aflossing. De maandlast bestaat dan nog voor het overgrote deel uit rente. Daardoor neemt de schuld minder snel af dan bij de lineaire hypotheek. Dat heeft weer als gevolg dat er in totaal meer rente betaald moet worden. Dat maakt dat de annuïteitenhypotheek duurder is als u naar de hele looptijd kijkt.

Meer informatie over de lineaire hypotheek en de annuiteitenhypotheek
Bereken de maandlast van de hypotheek van uw keuze