Risico's horen bij het leven. Ook met een eigen huis en hypotheek loopt u risico's. Omdat deze risico's grote financiële gevolgen kunnen hebben is het goed om de risico's te kennen, ze zoveel mogelijk te voorkomen en waar mogelijk op te lossen. De mogelijke oplossingen bespreken we op deze pagina.

Wij helpen u graag de met het afdekken van de risico's die horen bij het afsluiten van een hypotheek. Neem direct contact op met onze adviseurs!

Risico's afdekken met verzekeringen

Het oplossen van risico's betekent dat u ervoor zorgt dat het u financieel niet in de problemen brengt als er iets gebeurt. Wie zelf onbeperkt geld heeft maakt het niet uit wat er gebeurt: u kunt de financiële gevolgen ervan dragen. Alleen hebben de meeste mensen niet onbeperkt geld. Dan ligt de oplossing vooral in het overdragen van het risico: verzekeren. Met een verzekering neemt de verzekeringsmaatschappij uw risico over. Als er schade ontstaat betaalt de verzekeraar die. In ruil voor die zekerheid betaalt u een premie.

Hieronder bespreken we per type risico hoe die met verzekeringen afgedekt kunnen worden.

  • Inkomensrisico's
  • Schaderisico's
  • Restschuldrisico

Inkomensrisico's

Overlijden: overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering betaalt een bedrag uit bij overlijden. Daarmee kan de hypotheek dan (deels) afgelost worden zodat het teruggelopen inkomen niet voor problemen zorgt.

Werkloosheid en arbeidsongeschiktheid: woonlastenverzekering

De woonlastenverzekering betaalt een maandelijks bedrag uit bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Zo wordt de inkomensdaling (deels) gecompenseerd. Woonlastenverzekeringen kunnen meestal alleen afgesloten worden met een baan in loondienst en kennen zeer uiteenlopende voorwaarden.

Arbeidsongeschiktheid ondernemer: arbeidsongeschiktheidsverzekering

Zelfstandig ondernemers kunnen hun ondernemersrisico niet verzekeren. Het risico dat ze geen geld verdienen met hun zaak moeten ze zelf dragen. Wel kunt u als ondernemer uw risico van arbeidsongeschiktheid verzekeren, zodat u inkomen houdt als u ziek wordt.

Scheiding: niet te verzekeren

Voor scheiden is geen verzekering mogelijk, dat is een bewuste keuze van twee partners (of in ieder geval één van hen). Wel kan een restschuld bij gedwongen verkoop door scheiding opgevangen worden door de Nationale Hypotheek Garantie (zie restschuldrisico).

Schaderisico's

Schaderisico's zijn prima op te lossen met verzekeringen. Een woningbezitter heeft in ieder geval de volgende verzekeringen nodig:

  • Opstalverzekering (woonhuisverzekering): verzekering van uw woning zelf.
  • Inboedelverzekering: verzekering van alles wat in uw woning staat.
  • Aansprakelijkheidsverzekering: verzekering van uw aansprakelijkheid voor schade bij anderen.

Restschuldrisico

Een losse verzekering voor het restschuldrisico is niet mogelijk. Dit risico accepteert u als u een woning koopt. Wel kunt u het risico op een restschuld deels oplossen door het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Dan wordt de restschuld kwijtgescholden als die ontstaan is doordat u de woning moest verkopen door overlijden, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of scheiding.