Het kopen van een eigen huis, het afsluiten van een hypotheek... het gaat om forse bedragen. Een woningbezitter heeft verplichtingen waar hij niet zomaar vanaf kan. De grote bedragen en de verplichtingen zorgen ervoor dat u risico's loopt. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van die risico's, en van de eventuele mogelijkheden om ze af te dekken. Op deze pagina vindt u een overzicht van de informatie die op deze site kunt vinden over de risico’s die u als (toekomstig) huiseigenaar loopt.

Bent u aan het nadenken over de prijsklasse voor uw nieuwe woning? Vanwege de risico's is het niet altijd verstandig om de voor u maximale hypotheek af te sluiten.

Welke risico's loopt u?

De risico's voor de woningeigenaar met een hypotheek liggen op verschillende vlakken:

Deze soorten risico's werken we uit op de pagina Soorten hypotheekrisico's.

Kan het ook zonder risico's?

Aan sommige risico's kun je niet ontkomen. Een risicoloos leven bestaat nu eenmaal niet. Toch is het in veel gevallen mogelijk om een risico te voorkomen of verkleinen. Vooral bij risico's die grote gevolgen hebben is het goed om daar serieus over na te denken. We vertellen u er meer over op de pagina Hypotheekrisico's voorkomen.

Wat kunt u verder aan die risico's doen?

Als u weet welke risico's u loopt, en u heeft ze waar mogelijk voorkomen of verkleind, blijven er nog steeds risico's spelen. Sommige daarvan moet u maar gewoon accepteren – u kunt er toch niets aan doen. Andere kunt u oplossen, vooral met verzekeringen. De mogelijkheden om risico's op te lossen nemen we door op de pagina Oplossen hypotheekrisico's.