Twee verdienen meer dan één – als u tenminste allebei een inkomen heeft. Vaak wordt een hypotheek door partners op twee inkomens afgesloten. Beide inkomens zijn dan nodig om de hypotheek te kunnen afsluiten. Dat houdt ook in dat beide inkomens nodig zijn om de hypotheeklasten te kunnen betalen. Dat is prima zolang u het gezamenlijke inkomen op peil weet te houden. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het inkomen daalt. Op deze pagina gaan we in op een veel voorkomende reden van inkomensdaling: de echtscheiding.

Breng uw hypotheekrisico's goed in kaart. Wij helpen u daarbij graag! Neem direct contact op met onze adviseurs.

Hoe groot is uw hypotheekrisico bij scheiding?

Het einde van een relatie betekent meestal dat één van beiden ergens anders gaat wonen. Vanaf dat moment zijn de woonlasten meestal al te hoog: van hetzelfde inkomen moeten opeens twee woningen betaald worden. Bovendien moet u uiteindelijk allebei zelfstandig verder, en dus het huis waar u woont zelf kunnen betalen. Elke scheidingssituatie is anders, met meestal als aandachtspunten:

  • Woonsituatie
  • Kinderen
  • Verdeling van bezittingen en schulden
  • Alimentatie

Het antwoord op de vraag hoe groot uw hypotheekrisico bij scheiding is hangt van al deze factoren af. De mogelijkheden met de eigen woning en de bijbehorende hypotheek bij scheiding bespreken we op de pagina Hypotheek bij scheiding.

Geen verzekering voor scheiding

Het inkomensrisico dat hoort bij een scheiding is niet te verzekeren. Logisch: scheiden is een bewust besluit, in ieder geval van één van beide partners. Verzekeringen zijn er voor onvoorziene omstandigheden, niet voor bewuste beslissingen.

Risico alimentatie

Bent u na uw scheiding financieel afhankelijk van de alimentatie die uw ex-partner u betaalt? Dan is het belangrijk om te bedenken wat er gebeurt als die komt te overlijden. Dan valt uw alimentatie weg, tenzij er iets anders geregeld is.

Realiseer u welk risico u loopt als u voor uw inkomen afhankelijk bent van uw ex-partner. Wat als uw ex komt te overlijden?

Overlijdensrisicoverzekering op leven ex-partner

Dit kan een reden zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten op het leven van uw ex-partner, met u als begunstigde. Zo dekt u het risico af dat u bij overlijden van de ander uw hypotheek niet meer kunt betalen.

Nationale Hypotheek Garantie bij scheiding

Verzekeren tegen de inkomensgevolgen van scheiding is dus niet mogelijk. Toch is er wel een zekerheid ingebouwd in hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook bij scheiding kan een beroep gedaan worden op NHG: als de woning met verlies verkocht moet worden en er een restschuld overblijft. Bovendien kan bij tijdelijke financiële problemen door scheiding gebruik gemaakt worden van de Woonlastenfaciliteit van NHG.