Bij het afsluiten van uw hypotheek is uw inkomen heel belangrijk. Samen met de waarde van het huis bepaalt uw inkomen hoe hoog de hypotheek mag zijn. Daarbij is het uitgangspunt dat u hetzelfde inkomen houdt, zodat u steeds de maandlasten kunt blijven betalen. Alleen komt er soms een kink in de kabel. Dan gebeurt er iets waardoor uw inkomen niet hetzelfde blijft, maar aanzienlijk daalt. Die inkomensdaling kan verschillende oorzaken hebben. Dat u of uw partner de baan kwijtraakt bijvoorbeeld. Kunt u dan uw hypotheek nog betalen?

Op deze pagina gaan we in op wat er gebeurt als u of uw partner werkloos raakt.

Breng voordat u een hypotheek afsluit de risico's goed in kaart. Hulp nodig? Neem direct contact op met onze adviseurs.

Hoe groot is uw hypotheekrisico bij werkloosheid?

Als u ontslagen wordt, of uw tijdelijke contract wordt niet verlengd, dan heeft u waarschijnlijk recht op een uitkering. Gaat u het redden om daarmee uw maandelijkse lasten te betalen? Dat hangt van verschillende zaken af:

  • WW-uitkering
  • Arbeidsperspectief
  • Inkomen van uw partner
  • Vermogen
  • Flexibiliteit in uitgaven

WW-uitkering

Als u onvrijwillig werkloos raakt krijgt u meestal een uitkering volgens de Werkloosheidswet: de WW-uitkering. De hoogte en duur van de WW-uitkering hangt af van uw inkomen en arbeidsverleden. Bekijk hoe hoog de WW-uitkering in uw situatie zou worden, en hoe lang u er recht op heeft.

Arbeidsperspectief

Voor veel mensen is het gelukkig niet nodig om de WW-uitkering voor de maximale duur te ontvangen. Zij vinden binnen die tijd een nieuwe baan. Hoe lang het duurt om een nieuwe baan te vinden hangt sterk af van de arbeidsmarkt, en natuurlijk met uw persoonlijke situatie. Als u weet dat u 'aantrekkelijk' bent op de arbeidsmarkt, maakt u zich waarschijnlijk minder zorgen over het hypotheekrisico door werkloosheid.

Inkomen van uw partner

Heeft uw partner ook een inkomen? Wellicht is dat inkomen samen met uw WW-uitkering voldoende om de maandlasten van uw hypotheek te blijven betalen. Of misschien kan uw partner (tijdelijk) meer gaan werken zolang u geen baan heeft?

Spaargeld

Met een buffer aan spaargeld hoeft u zich minder snel zorgen te maken over het betalen van uw hypotheek. Het maandelijkse tekort door uw werkloosheid kan aangevuld worden vanuit het spaargeld. Alleen: iedere spaarpot heeft een bodem. Als de werkloosheid voortduurt kan het spaargeld op raken.

Flexibiliteit in uitgaven

Sommige uitgaven zijn gemakkelijk bij te stellen als dat nodig is. Abonnementen kunnen worden opgezegd, luxe uitgaven geschrapt. Ga hier direct mee aan de slag bij (dreigende) werkloosheid! Met lagere uitgaven heeft u minder inkomsten nodig om toch rond te komen.

Risico afdekken: inkomensverzekering

Er is een verzekering om u te helpen voorkomen dat u de hypotheeklast niet meer kunt betalen bij werkloosheid. Zo'n inkomensverzekering of woonlastenverzekering betaalt bij werkloosheid een afgesproken bedrag per maand uit om uw maandlast te verzachten. Deze verzekeringen betalen tijdelijk uit, meestal net zo lang als u recht heeft op een WW-uitkering. U betaalt voor de verzekering een maandelijkse premie.

Meer weten over de inkomensverzekering? Onze adviseurs vertellen er u er graag over! Neem direct contact op om de mogelijkheden van een woonlastenverzekering te bespreken!

Dekking Nationale Hypotheek Garantie

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bevat extra zekerheden. De meest bekende zekerheid is dat u in veel gevallen niet opdraait voor de eventuele restschuld als u door werkloosheid uw woning moet verkopen. Bovendien zijn er mogelijkheden om een tijdelijke periode van inkomensproblemen te overbruggen met de Woonlastenfaciliteit van NHG.