U gaat verhuizen naar een andere koopwoning. Dan verandert er altijd iets aan uw hypotheek. De lening zal in ieder geval een ander huis als onderpand hebben – u moet dus altijd naar de notaris voor een nieuwe hypotheekakte. Op deze pagina bespreken we wat u misschien nog kunt met uw huidige hypotheek als u een ander huis koopt.

Heeft u erg gunstige hypotheekvoorwaarden? Kijk dan goed naar de mogelijkheden met uw huidige hypotheek, voordat deze komt te vervallen. Neem bij vragen contact met ons op !

Uw hypotheek wordt bij verkoop van uw woning natuurlijk afgelost. Toch hoeven de hypotheekvoorwaarden van uw huidige hypotheek niet verloren te gaan. Afhankelijk van de voorwaarden van uw hypotheek kunt u de volgende mogelijkheden hebben:

  • Oude hypotheek aanhouden (meenemen)
  • Oude hypotheek doorgeven

Oude hypotheek aanhouden (meenemen)

Met het aanhouden van de oude hypotheek bedoelen we dat die ongewijzigd doorloopt bij dezelfde bank. U neemt de hypotheek dus mee naar uw nieuwe woning. Hypotheekvorm, voorwaarden en hypotheekrente blijven dan meestal hetzelfde. Om de hypotheek te kunnen meenemen moet in de voorwaarden van uw oude hypotheek wel een meeneemregeling staan.

Voordelen van hypotheek meenemen

Dat meenemen kan heel gunstig uitpakken in situaties waarin de marktrente voor nieuwe hypotheken veel hoger is dan de hypotheekrente die u nu heeft. De voordelen van het meenemen van uw oude hypotheek kunnen zijn:

  • Gunstige hypotheekrente
  • Gunstige hypotheekvoorwaarden
  • Fiscaal complexe hypotheekvorm waarbij aflossen tot hoge kosten leidt
  • Kostenbesparing ten opzichte van het afsluiten van een nieuwe hypotheek

Kostenbesparing?

Afhankelijk van de voorwaarden van uw huidige hypotheek kan het zijn dat aflossen bij verkoop kosten met zich meebrengt. Er zijn hypotheken waarbij ook bij verhuizing binnen de rentevastperiode een boeterente in rekening gebracht wordt. Deze kosten bespaart u als u de hypotheek meeneemt naar uw volgende woning.

Let bij verkoop van uw woning goed op of u zo'n hypotheek met budgetvoorwaarden heeft en vraag na wat de consequenties daarvan zijn!

Oude hypotheek doorgeven

Als u bij voor uw nieuwe woning een helemaal nieuwe hypotheek afsluit, lost u de oude af. Daarmee gaan de lopende hypotheekrente en voorwaarden verloren. Misschien zijn die wel enorm gunstig? Dan is het zinvol om na te gaan of er een doorgeefregeling is opgenomen in de hypotheekvoorwaarden.

Voordeel voor de koper van uw huis

Een doorgeefregeling betekent dat u de huidige hypotheekrente en voorwaarden kunt doorgeven aan de koper van uw woning. Die kan daar veel voordeel van hebben. Het overnemen van uw lage hypotheekrente kan zelfs net het zetje zijn dat hij nodig heeft om uw woning werkelijk te kopen. Ga daarom bij verkoop van uw huis zeker even na of deze mogelijkheid er is.