Overwaarde... geld in de stenen van uw eigen woning... met dat geld kunt u ook hele andere dingen doen. Zoals investeren in de aankoop van een tweede huis. Niet om zelf te gebruiken - om te verhuren! De verhuur van een tweede woning kan leuk geld opleveren, waardoor u een mooi rendement kunt boeken.

Tweede huis kopen voor de verhuur? Bel 088 - 495 4040!

Overwaarde voor elk bestedingsdoel

Dat geld in de stenen, dat noemen we overwaarde. De waarde van uw huis is ruim hoger dan het bedrag dat u nog bij de bank hebt openstaan aan hypotheek. Er zit kapitaal in de woning, geld waar u niets mee kunt zolang het 'in de stenen' zit. Vaak zijn er mogelijkheden om dat geld er deels uit te halen via een extra hypotheek. Met dat geld kunt u dan doen wat u wilt, daar zijn geen regels voor.

Overwaarde investeren

Vaak wordt de overwaarde in een woning gebruikt voor verbouwing, een grote aankoop, aanvulling van het inkomen of om de kinderen te helpen. Dan wordt het geld uitgegeven aan een concreet doel. Er zijn ook woningbezitters die hun overwaarde inzetten om hun vermogen mee te vergroten: zij investeren het geld in iets waar ze rendement mee hopen te maken. Zo'n investering kan bijvoorbeeld de aankoop van een tweede woning zijn - om te verhuren, niet om zelf te gebruiken als vakantiewoning.

Tweede huis kopen

Een tweede huis kopen als investering, dat kan heel interessant zijn. Het financieren ervan is echter niet altijd even makkelijk. Banken zijn niet dol op het financieren van verhuurde woningen, daar zitten allerlei haken en ogen aan. Een eigen huis met een gewone hypotheek mag volgens de hypotheekvoorwaarden gewoon niet zonder toestemming van de bank. Er zijn wel speciale Verhuurhypotheken - maar daarvoor betaal je een behoorlijk hogere hypotheekrente. Bovendien moet je vaak behoorlijk wat eigen geld inbrengen.

Financieren vanuit overwaarde

Als de overwaarde in uw eigen woning groot genoeg is kan het prima mogelijk zijn om daar een tweede huis mee aan te kopen. Dan heeft u geen last van de extra voorwaarden en hogere hypotheekrente van een verhuurhypotheek. Dat tweede huis kunt u verhuren en daar een leuke huursom voor vragen. Daarop is een mooi rendement mogelijk!

Ziet u wel brood in de aankoop van een tweede woning? Wij weten alles over de financieringsmogelijkheden en bespreken die gratis en vrijblijvend met u. Bel 088 - 495 4000 of maak direct een afspraak.

Kosten en moeite voor tweede woning

Het is wel belangrijk om te beseffen dat de huurbedragen niet puur rendement zijn. Bij het bezitten en verhuren van een tweede woning komen diverse kosten (en moeite) kijken, bijvoorbeeld:

  • rente over het extra geleende hypotheekbedrag
  • onderhoud voor het verhuurde huis en bijbehorende kosten
  • kosten voor de Vereniging van Eigenaren (VvE) als die er is
  • belastingen over de tweede woning
  • verzekeringen voor het huis
  • beheer van de woning
  • eventuele bemiddelingskosten voor het vinden van huurders

Bovendien is het belangrijk om te weten dat verhuur niet vrijblijvend is. Huurders hebben na een bepaalde periode in het huis vaak recht op huurbescherming: u mag de huur dan niet zomaar opzeggen. Oók niet als u de woning wilt verkopen, ongeacht wat de reden voor die verkoop is.