U krijgt een ontslagvergoeding. Het is een pleister op de wond bij gedwongen ontslag. Het geld dat u meekrijgt van uw werkgever is bedoeld als compensatie voor het inkomen dat u misloopt. De volgende vraag is wat u gaat doen met het geld dat u krijgt. Hoe zit het met de belastingheffing? Op deze pagina leggen we uit welke mogelijkheden er zijn voor uw Gouden handdruk.

Fiscaal slim wegzetten van uw ontslagvergoeding kan niet meer. Overweeg daarom het benutten van belastingvoordeel voor uw pensioen. Vergelijk banksparen voor lijfrente!

Tot en met 2013

Voorheen had u de keuze wat u ging doen met uw ontslagvergoeding. U kon kiezen voor:

  • direct laten uitkeren
  • het geld storten in een stamrecht en in termijnen laten uitkeren
  • het geld storten in een stamrecht en het daar laten staan tot het nodig was

Het voordeel was dat er pas belasting werd geheven bij de werkelijke uitbetalingen. Zo kon voor een ontslagvergoeding van voor 2014 de belastingheffing mooi uitgesteld worden.

Sinds 2014 nog maar één optie

Helaas: tegenwoordig is er voor nieuwe ontslagvergoedingen geen andere mogelijkheid meer dan dat u direct afrekent met de fiscus. Het ontvangen bedrag wordt gewoon opgeteld bij uw inkomen van dat jaar. Zo betaalt u in één keer de inkomstenbelasting over de totale ontslagvergoeding. Bovendien gaat het overgebleven kapitaal daarna meetellen in box 3. U gaat er vermogensrendementsheffing over betalen.