Vraag:

Ik koop voor het eerst een huis. Nu zeggen mensen dat ik goed op de geldigheid van de hypotheekofferte moet letten. Hoezo? Kan die niet gewoon worden verlengd?

Antwoord:

De geldigheid van een hypotheekofferte is een belangrijke valkuil bij hypotheken. Er staan twee datums in uw offerte. De ene is geeft aan vóór welke datum de offerte getekend retour moet zijn bij de bank. Die is bijvoorbeeld twee of drie weken, dat gaat meestal wel goed.

De andere datum geeft aan vóór welke datum de hypotheekakte bij de notaris gepasseerd moet zijn. Die periode kan uiteenlopen van twee maanden tot wel een jaar. Als de hypotheek niet rond is voor de genoemde datum vervalt de offerte. Daarmee vervalt dan ook de beloofde hypotheekrente. U kunt daarna wel een nieuwe offerte aanvragen tegen de dan geldende rente. Is die hoger, dan bent u duurder uit dan verwacht. Soms is de gevraagde hypotheek door de gestegen hypotheekrente dan niet eens meer mogelijk.

U verwacht dat de geldigheid van uw offerte wel verlengd kan worden. Dat is in veel gevallen inderdaad mogelijk. De vrijblijvendheid van de offerte is dan echter wel verdwenen. Bij de ene geldverstrekker moet u kosten betalen voor het verlengen van de offertegeldigheid: bereidstellingsprovisie. Bij de andere betaalt u geen kosten voor het verlengen, maar legt u zich wel vast op het doorgaan van de hypotheek. Zou die later toch geannuleerd worden, dan moet u alsnog kosten betalen. Bij weer een andere bank is het verlengen van de geldigheid van de hypotheekofferte helemaal niet mogelijk.

Meer aandachtspunten voor de hypotheekvoorwaarden bij het kopen van uw eerste huis
Meer informatie over de termen in de hypotheekofferte