Vraag:

Ik ga voor het eerst een huis kopen. Nu hoor ik iedereen over de annuiteitenhypotheek. Kan ik ook een lineaire hypotheek kiezen?

Antwoord:

Jawel, als starter kunt u ook kiezen voor een lineaire hypotheek. Deze hypotheekvorm voldoet - net als de annuiteitenhypotheek - aan de voorwaarde van de fiscus dat de hypotheek in maximaal 30 jaar wordt afgelost. Deze voorwaarde geldt sinds enige jaren om hypotheekrenteaftrek te krijgen.

Toch is de annuïteitenhypotheek veel populairder dan de lineaire hypotheek. Dat komt door het verschil in het verloop van de netto lasten. Bij de lineaire hypotheek beginnen de lasten hoog en dalen ze in de loop van de tijd. Bij de annuïteitenhypotheek is dat precies andersom. De netto maandlasten van de hypotheek zijn daarbij in het begin laag en gaan daarna steeds een beetje omhoog.

Omdat de meeste starters op de woningmarkt nog jong zijn en inkomensgroei verwachten, beginnen ze liever met lagere lasten dan met hogere. Overigens zijn de totale lasten van de lineaire hypotheek wel lager dan van de annuïteitenhypotheek.

Meer informatie over de hypotheekvormen die een starter kan kiezen