Artikel van 30-05-2017 door Anneke Ranzato

Wij hebben dus een ander huis gekocht. Een tijdje geleden al, we zijn al helemaal gewend aan het idee dat we in de zomervakantie gaan verhuizen. De hypotheek voor onze nieuwe woning is gelukkig ook helemaal in orde. Maar dat had toch wel wat meer voeten in de aarde dan ik verwacht had.

Beleggingshypotheek kon niet mee

Allereerst liep ik er al tegenaan dat we onze bestaande beleggingshypotheek niet konden handhaven. Beetje jammer, die heb ik nu moeten inruilen voor een bankspaarhypotheek. Niet mijn eerste plan - maar ja, niets aan te doen. Bij de nieuwe hypotheekverstrekker vonden ze het ook maar bar ingewikkeld om een beleggingsrekening (box 1) over te nemen in een bankspaarrekening (box 1). Ze bleven maar vragen om een polis. Maar hey, die is er natuurlijk niet bij een beleggingsrekening.

Huis nog niet verkocht

Dacht ik dat het daarmee wel klaar was, kwam de volgende hobbel. Onze huidige woning was nog niet verkocht. Nee, inderdaad. De woningmarkt in de gemeente waar we naartoe wilden is zodanig dat het echt niet handig was geweest om eerst te verkopen. Tenminste, zo zagen wij dat. We wilden in alle vrijheid op zoek naar het huis dat we wilden kopen en hadden alle vertrouwen in de verkoop van onze huidige woning.

Geen overbrugging nodig

Een fijn idee is dat we voor de aankoop van de nieuwe woning geen overbruggingskrediet nodig hebben. De overwaarde die we uit ons huis halen gaan we natuurlijk wel inzetten om de hypotheek te verlagen. Dat bedrag konden we echter gewoon binnen de normale inkomensnormen lenen. Dus is het een hypotheekdeel met variabele rente dat we zo lang kunnen aanhouden als we willen. Geen echte overbruggingshypotheek. Dan zou je denken dat de aanvraag ook iets soepeler behandeld wordt rondom de verkoop van onze huidige woning.

Verkoopopdracht met waarde-inschatting niet genoeg

Nou nee. Okay, er werd geen hypothecaire inschrijving op de oude woning verlangd. Maar wel een taxatie! Ik dacht nog - heel naïef kennelijk - dat het ook wel zou moeten lukken met de dienstverleningsopdracht aan de verkopend makelaar. Daar staat immers een vraagprijs in en een verwachte verkoopopbrengst. Zou toch genoeg moeten zijn? Forget it. Een echte taxatie moest er komen, natuurlijk door een onafhankelijke makelaar. Of een getekende koopovereenkomst, maar die was er nog niet. Dus moest er een taxateur langskomen, met bijbehorende kosten. Zo'n gebrek aan flexibiliteit en vasthouden aan onzinnige regeltjes... daar kan ik slecht tegen. Ik was er echt even boos over. Maar ja, de bank heeft de macht dus vooruit dan maar. Nog maar eens de ontbindende voorwaarden uitstellen.

Veranderde tijden

Misschien is mijn beeld van het verleden - toen ik nog hypotheekadviseur was - vertekend hoor, dat kan. Ik heb namelijk het idee dat het destijds niet zo ingewikkeld hoefde te gaan. Natuurlijk snap ik dat de normen rondom hypotheken zijn aangescherpt op inkomen, wat er toen uitgeleend werd was van de gekke. Alleen dit soort dingen snap ik niet. En dan hebben wij nog de mazzel dat we niet hoefden te overbruggen. Ik hoor al om me heen dat het dan nog veel ingewikkelder gaat. Dat je alleen je nieuwe woning kunt financieren als je kunt aantonen dat je de middelen hebt om een jaar lang de dubbele lasten te dragen. Kun je dat niet? Jammer dan, geen hypotheek...

Naar overzicht Blog & Nieuws